Svijet     | 27.11.2018. 17:28 |

UN potvrdio pravo izbjeglica za traženje azila u SAD-u

FENA Internet

ŽENEVA, 27. novembra (FENA) - Tražioci azila na meksičkoj granici koji bježe pred nasiljem i progonom imaju pravo da zatraže azil u Sjedinjenim Državama, saopćila je danas UN-ova agencija, u najnovijem pokušaju da zaštiti migrante od rigorozne američke politike.

Zvaničnici UN-a u više su navrata tražili od Washingtona da osigura zaštitu tražilaca azila, ali je američki predsjednik Donald Trump izjavio u ponedjeljak da bi Meksiko trebao poslati migrante koji traže azil u Sjedinjenim Državama u njihove matične zemlje.

Američke vlasti ispaljivale su suzavac na migrante u Meksiku, u blizini graničnog prijelaza između Tijuane i San Diega u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, u nedjelju kada su neki od migranata potrčali prema graničnoj ogradi i prešli na američku stranu.

Ministarstvo vanjskih poslova Meksika uručilo je diplomatsku notu američkoj vladi u kojoj poziva na "potpunu istragu".

Nakon što je Trump potpisao izvršno naređenje kojim limitira prava tražilaca azila, Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da Sjedinjene Države moraju osigurati svima koji bježe pred nasiljem ili progoom da dobiju zaštitu "bez opstrukcija".

- Pratimo izvještaje i pokušavamo doznati šta se zaista tamo dešavalo. Upravljanje granicama suvereno je pravo nacionalne vlade. To znači da svaka osoba čiji je život u riziku u njegovoj zemlji porijekla mora biti u stanju da dobije pristup stranoj teritoriji i zatraži azil u sigurnoj zemlji. A svaki zahtijev za azilom treba se pažljivo razmotriti - izjavio je portparol UNHCR-a Babar Baloch danas na brifingu za novinare u Ženevi. 

Dodao je da su ponovo pozvali američke vlasti da odobre pristup njihovoj teritoriji i da pokrenu proceduru razmatranja azila onima koji bježe pred nasiljem i progonom, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana