Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 17:04 |

Wigemark i Dragičević razgovarali o temeljitoj istrazi za teška krivična djela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas se u Sarajevu susreo sa Davorom Dragičevićem, ocem pokojnog Davida Dragičevića, kojem je izrazio duboko saučešće povodom tragične smrti njegovog sina.

Dragičević je iskazao zabrinutost načinom na koji se provodi zvanična istraga o smrti njegovog sina. Također je informisao ambasadora Wigemarka o planovima da registruje nevladinu organizaciju na osnovama rada pokreta "Pravda za Davida" koji mirno protestuje više od 240 dana.

Ambasador Wigemark je naglasio da svi građani u BiH moraju biti jednaki pred zakonom, te da je vladavina prava osnovni dio procesa integracije u EU. Agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti, kazao je, u mogućnosti djelovati neovisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska.

Podvukao je da je dužnost organa za provedbu zakona provoditi istrage u slučajevima gdje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Smatra da Dragičević i svi građani u BiH imaju pravo očekivati temeljitu i profesionalnu istragu za sva teška krivična djela. Ništa manje se, kazao je, ne može očekivati od bilo koje zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo