Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 16:24 |

Kriteriji za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija na sjednici VSTV-a

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Usvajanje nacrta kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u fokusu je sudionika sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) koja se održava danas u Sarajevu.

Rasprava u vezi s ovom tačkom dnevnog reda još traje, a do sada su vlastita stanovišta povodom razmatranih kriterija iznijeli/obrazložili predsjednici entitetskih vrhovnih sudova i Suda BiH, saznaje Fena u VSTV-u BiH.

Radi se o tački (4.) dnevnog reda kojom su obauhvaćeni - nacrti kriterija za ocjenjivanje rada sudija, predsjednika sudova i predsjednika sudskih odjeljenja u BiH, kao i nacrti kriterija za ocjenjivanje rada tužitelja, glavnih tužitelja, zamjenika glavnih tužitelja i šefova odjela/odsjeka u tužiteljstvima u BiH, te Nacrtu kriterija za ocjenjivanje rada glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Federalnog tužiteljstva, Republičkog javnog tužiteljstva RS i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Materijale u vezi s krirerijima za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u BiH pripremili su - Stalna komisija za pravosudnu upravu i sudske i tužilačke budžete, Stalna komisija za efikasnost i kvalitetu sudova i Stalna komisija za efikasnost tužilaštava.

Razmatranje spomenutih pitanja nastavljeno je i nakon pauze, a za današnju sjednicu, između ostalog, bilo je planirano razmatranje Nacrta etičkih kodeksa za sudije i tužitelje, dopunjenih Smjernicama za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu, kao i Analiza prikupljenih podataka o predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'