Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 16:20 |

Iz sale Parlamenta FBiH izašli poslanici SDA i HDZ-a

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - U sali Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BIH prisutni su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Naše stranke (NS), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Pokreta demokratske akcije, Naroda i pravde koji su negodovali da se današnja konstituirajuća sjednica odgodi.

Odgađanje je nakon polaganja svečane zakletve novoizabranih poslanika proglasio predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH Edin Mušić.

Poslanik SDP-a Damir Mašić je insistirao da predsjedavajući proglasi petnaestominutnu pauzu kako bi bili protokolarno formirani poslanički klubovi, ali predsjedavajući je rekao da do tada nije dobio zvanične prijedloge o formiranju klubova.

- Do trenutka kada je sjednica prolongirana, ni jedan od klubova nije dostavio potvrdu da je konstituisao klub. Ovo što se desilo nije ništa posebno…kada se konstituišu klubovi trebaju na bazi Poslovnika da predlože predsjedavajućeg odnosno dva predsjedavajućeg. Zato mislim da treba ostaviti jedno kraće vrijeme da se konstituišu klubovi - kazao je Mušić.

Dodao je da su SDP, DF i Naša stranka predložile jednog predsjedavajućeg Elvira Karajbića.

- Međutim, ovaj dom treba imati kompletno rukovodstvo i ja sam zagovornik toga. Znači poslovnički je bilo nemoguće nastaviti u ovom trenutku aktivnosti na raspravi oko tačaka usvojenog dnevnog reda - rekao je Mušić.

Poručio je da ukoliko ne bude u sukobu interesa, budući da je izabran u Parlamentarnu skupštinu BiH, da će sazvati nastavak konstituirajuće sjednice kada se steknu uslovi.

A u drugom slučaju, prema Poslovniku, sjednicu vodi najstariji zastupnik koji je izabran u novom sazivu Predstavničkog doma.  

Nakon odgađanja novinarima se obratio i poslanik SDP-a Irfan Čengić koji je rekao da je Mušić opstruirao izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma jer je „bio svjestan da to mogu učiniti poslanici SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte“.

- Poslije odlaska poslanika iz SDA i HDZ-a BiH trenutno prisutni poslanici traže način da nastave konstituirajuću sjednicu, koju bi trebao da vodi najstariji zastupnik ili neko koga svojim potpisima izabere 50 zastupnika koji su ostali u sali - rekao je Čengić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu