Regija     | 27.11.2018. 15:41 |

Slovenska vlada potvrdila imenovanje prve žene na čelu glavnog stožera vojske

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 27. studenoga (FENA) - Slovenska vlada premijera Marjana Šareca u utorak je na mjestu načelnice glavnog stožera slovenske vojske imenovala Alenku Ermenc, prvu ženu na tom položaju.

 Predsjednik države Borut Pahor, koji je po ustavu zapovjednik oružanih snaga, kazao je da je zadovoljan takvim rješenjem i da se je složio s prijedlogom koji je na sjednici vlade podnio ministar obrane Karl Erjavec.

 "Generalbojnica Alenka Ermenc ispunjava visoke stručne kriterije, ima bogato iskustvo u vođenju i pokazuje odlučnost za obavljanje potrebnih zadaća", navedeno je u priopćenju iz Pahorova ureda. Slovenski predsjednik prije ovog vladinog imenovanja u petak je promaknuo Alenku Ermenc u čin generalbojnice.

 Pahor je dodao da njeno imenovanje na novu dužnost shvaća kao dio napora da slovenska vojska poveća svoje sposobnosti i spremnost u izvršavanju obrambenih i sigurnosnih zadaća.

 Kako ističu slovenski mediji, nova načelnica glavnog stožera sudionica je rata za osamostaljenje 1991. godine, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani i rano se zaposlila u slovenskoj vojsci u kojoj je djelatna 27 godina.

 Prije deset godina obavila je dodatno školovanje na Royal College of Defence Studies u Londonu, a postdiplomski studij završila na King’s College University of London, stekavši naziv magistrice međunarodnih studija.

 Kako navodi slovenska Pop TV, Ermenc je prva žena na čelu glavnog stožera neke od vojski članica NATO saveza, a možda je riječ i o jedinom takvom slučaju u svjetskim razmjerima.

 U slovenskoj vojsci, koja broji nešto više od 7000 pripadnika, šestinu ukupnog sastava, bilo da je riječ o časničkom, dočasničkom ili vojničkom sastavu, čine žene, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!