Svijet     | 27.11.2018. 15:22 |

Lavrov odbija strano posredovanje u sporu Rusije s Ukrajinom

FENA Internet

PARIZ, 27. novrembra (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je strano posredovanje u ruski spor s Ukrajinom u vezi s zaplijenom brodova ukrajinske mornarice u blizini Krima

- Ne vidim nikakvu potrebu za bilo kakvom vrstom stranog posredovanja - izjavio je Lavrov danas novinarima u Parizu, nekoliko sati nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas predložio da bi Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina mogli zajednički raditi na ublažavanju napetosti.

Lavrov je kazao da bi, u cilju da osiguraju da se trakvi incidenti ne ponavljaju, zapadni sponzori Ukrajine trebali poslati snažan signal Kijevu da prekine sa "provokacijama".

Lavrov je ponovio ruski stav da je Ukrajina "namjerno isprovocirala" ruske vlasti ulaskom mornaričkih snaga u vode u blizini Krima, koji je Moskva anektirala 2014. godine. Rusija je zaplijenila tri ukrajinska broda i uhapsila članove posade u nedjelu u Kerčkom moreuzu. Ukrajinska strana tvrdi kako Rusija nema nikakvo pravo da tu zaustavlja brodove.

Lavrov se obratio novinarima nakon razgovora s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom, koji je izgleda ublažio svoje kritike ruske zaplijene ukrajinskih brodova, prenosi agencija AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana