Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 14:04 |

Održana konferencija 'Doprinos religijskih zajednica evropskom putu BiH'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Religijske zajednice daju veliki doprinos u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, istaknuto je danas tokom konferencije u Sarajevu na kojoj je sudjelovalo više od 100 predstavnika crkava i vjerskih zajednica u BiH, teoloških visokoškolskih institucija te univerzitetskih profesora. 

Na konferenciji, koja je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana pod nazivom "Doprinos religijskih zajednica evropskom putu BiH", istaknuto je da su vjera i vjerske zajednice neosporan element bh. društva.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je naglasio da narod i država idu u proces integracija, ali da su temelji procesa integracije načela vjerskih sloboda, ljudskih prava, čovjekova dostojanstva.

- Kao čovjek vjere, načela koja proklamiram, načela vjere i morala, želim da istinski budu podrška čovjeku u njegovom ostvarenju prava i slobode, bez toga nema procesa integracije - kazao je kardinal Puljić u izjavi za medije.

Specifičnost BiH, kako je kazao predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić, prisustvo četiri velike vjerske zajednice i njihov rad, posebno kroz Međureligijsko vijeće BiH, je nešto što je dobra praksa koja je zanimljiva državama članicama EU i mogu je ponuditi drugima.

- Ono što mi iz Paneuropske unije BiH želimo je da dalje razradimo ulogu vjerskih zajednica u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Ovaj proces je složen, podrazumijeva mnoge aktivnosti, pripremu cijelog društva. To nije ekskluzivitet vlade ili vladinih struktura, nego proces u kojem učestvujemo svi, a onda i vjerske zajednice kao bitan element ovoga društva – naglasio je Topčagić.

Također je i član Predsjedništva međunarodne Panevropske unije i počasni predsjednik Panevropske unije BiH Franjo Topić uvjeren da je svima potreban dijalog, a vjerske zajednice i vjernici trebaju imati na umu da govore i pred Bogom i zato je vrlo važno da budu odgovorni.

- Vjerske zajednice nemaju prevelik uticaj, ali imaju uticaj. Svi smo odgovorni, ali nismo jednako odgovorni. Nama je jako važno da dobijemo status kandidata za članstvo u EU te u tom smislu svako od nas ima važnu ulogu u stvaranju javnog mnijenja suživota, isticanjem onoga što nam je zajedničko – istakao je Topić.

Šef Odjela za zapadni svijet Islamske zajednice u BiH Dževada Šušk je istakla da vjerske zajednice rade na izgradnji povjerenja, mira, suživota, poštivanju drugog i drugačijeg.

- To su vrijednosti naših vjerskih zajednica i to su u stvari i univerzalne vrijednosti, a čak i vrijednosti Evropske unije. Evropska konvencija o ljudskim pravima upravo govori o nediskriminaciji, uvažavanju drugog i drugačijeg – kazala je Šuško i dodala da treba razbijati stereotipe i negativnu energiju koja se širi unutar članica EU, ali i unutar BiH.

Konferenciju su organizirali Panevropska unija u BiH i Fondacija Konrad Adenauer u saradnji s Hrvatskim kulturnim društvom "Napredak" i Gazi Husrev-begova biblioteka.

Učesnici skupa bili su i eminentni profesori Zuhdija Hasanović, Dino Abazović, Vladislav Topalović, Nenad Tupeša, Mato Zovkić, predstavnici Jevrejske zajednice i općine Jakob Finci i Eli Tauber te direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer Karsten Dummel.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH ima podršku Panevropske unije na svom evropskom putu (VIDEO)

Na skupštini Panevropske unije o prijemu zemalja jugoistoka Evrope u EU

Panevropska unija i FPN organiziraju okrugli sto 'BiH i EU: šta sad?'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta