Društvo

U Tuzli organizovana „Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja“

Tekst: Miroslav Petrović, Foto FENA/Miroslav Petrović

TUZLA, 27. novembra (FENA) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Tuzli je danas upriličena manifestacija pod nazivom “Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja“.

Šetnja, koja je održana unatoč hladnom vremenu i kiši, počela je okupljanjem na gradskom korzou, a nastavila se središtem grada do Trga slobode.

- Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da ukažemo na ovaj veliki problem i odnos društva prema ugroženim kategorijama kao što su žene, a posebno djevojčice koje su u velikom broju žrtve, počev od ugrožavanja sloboda, fizičkog nasilja, silovanja itd. U našoj sigurnoj kući prihvatili smo više od 70 žena koje su bile žrtve nasilja – izjavila je za Fenu Danijela Kaloci, aktivistkinja u Udruženju građana „Vive Žene“ iz Tuzle koje je jedno od organizatora šetnje.

Prema njenim riječima, društvo još nije razradilo instrumente za zaštitu žrtava, prije svega, u vezi s angažovanjem sudova i tužilaštava, u slučajevima kada se dokaže da je nasilje počinjeno.

- U prošloj godini imali smo 73 slučaja koja su argumentovana. Međutim, u velikom broju slučajeva žrtve svoje prijave protiv počinitelja nasilja iz raznih razloga povlače nakon izvjesnog vremena. Broj procesuiranih slučajeva je osjetno manji. Naša poruka je da ne podržavamo nikakav oblik nasilja i smatramo da u društvu treba vladati nulta tolerancija na nasilje koje se dešava nad ženama, djevojkama i djevojčicama – naglasila je Kaloci.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.