Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 13:28 |

U Tuzli organizovana „Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja“

FENA

TUZLA, 27. novembra (FENA) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Tuzli je danas upriličena manifestacija pod nazivom “Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja“.

Šetnja, koja je održana unatoč hladnom vremenu i kiši, počela je okupljanjem na gradskom korzou, a nastavila se središtem grada do Trga slobode.

- Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da ukažemo na ovaj veliki problem i odnos društva prema ugroženim kategorijama kao što su žene, a posebno djevojčice koje su u velikom broju žrtve, počev od ugrožavanja sloboda, fizičkog nasilja, silovanja itd. U našoj sigurnoj kući prihvatili smo više od 70 žena koje su bile žrtve nasilja – izjavila je za Fenu Danijela Kaloci, aktivistkinja u Udruženju građana „Vive Žene“ iz Tuzle koje je jedno od organizatora šetnje.

Prema njenim riječima, društvo još nije razradilo instrumente za zaštitu žrtava, prije svega, u vezi s angažovanjem sudova i tužilaštava, u slučajevima kada se dokaže da je nasilje počinjeno.

- U prošloj godini imali smo 73 slučaja koja su argumentovana. Međutim, u velikom broju slučajeva žrtve svoje prijave protiv počinitelja nasilja iz raznih razloga povlače nakon izvjesnog vremena. Broj procesuiranih slučajeva je osjetno manji. Naša poruka je da ne podržavamo nikakav oblik nasilja i smatramo da u društvu treba vladati nulta tolerancija na nasilje koje se dešava nad ženama, djevojkama i djevojčicama – naglasila je Kaloci.

Uz UG "Vive Žene", organizatori šetnje su i Pozorište mladih Tuzle, „Zemlja dijece u BiH“, „World Vision“, OSCE Misija u Tuzli, „Prijateljice“, „Horizonti“, Tuzlanski otvoreni centar i „Revolt“. 

Nina Zupan iz organizacije „World Vision“ kaže u izjavi za Fenu da im je zadovoljstvo što su dio neformalne mreže nevladinih organizacija koje danas u Tuzli, ali i u drugim gradovima BiH, obilježavaju dane aktivizma vezanog za borbu protiv nasilja nad ženama.

- Kao organizacija koja je posvećena dobrobiti djece, već skoro godinu dana radimo na jednom projektu u sklopu globalne mreže i kampanje „Vrijeme je da zaustavimo nasilje u BiH“ . Kampanja je vrijedna pažnje, jer okuplja mlade osobe iz 13 opština u BiH, a nadamo se da će se broj opština povećati tokom kampanje. Riječ je, naime, o zanemarivanju djece, kao najčešćeg oblika nasilja nad djecom, o kojem se jako malo govori kako u BiH tako i u svijetu – objasnila je Zupan.

Nema zvaničnim podataka koliko je problem zanemarivanja zastupljen u BiH. Organizacija u kojoj djeluje, pokrenula je projekt istraživanja ovog problema na nivou cijele BiH.

- Istraživanje uz odgovarajuću kampanju raditi ćemo nekoliko godina i cilj nam je da probudimo svijest kod građanstva, prije svega kod djece i mladih, o tome na koji način da oni postupaju u slučajevima nasilja nad djecom, kako da prijavljuju, ali naravno i kako da prepoznaju sve oblike nasilja vezanog za zanemarivanje djece u svakom pogledu – zaključila je Zupan.

Na Trgu Slobode nekoliko nevladinih organizacija organizovalo je podjelu promotivnog materijala i potpisivanje peticije protiv fizičkog kažnjavanja djece.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu