Svijet     | 27.11.2018. 13:24 |

Trump: Sporazum o Brexitu favorizira EU, blokira trgovinu između Britanije i SAD

FENA Internet

WASHINGTON, 27. novembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da mu se ne dopada sporazum o Brexitu, naglašavajući kako izgleda da favorizra EU i da bi mogao blokirati trgovinu između Britanije i Sjedinjenih Država.

Obraćajući se novinarima dok je izlazio iz Bijele kuće, Trump je kazao "kako izgleda da  sporazum koji konkretizira način na koji Britanija napušta blok  uveliko favorizira EU".

- Mislim da moramo ozbiljno razmotriti da li je ili ne Britaniji omogućena trgovina. Jer, ako razmotrite sporazum, on joj (Britaniji) ne bi omogućio trgovinu s nama, i to ne bi bila dobra stvar - kazao je.

- Ne vjerujem da oni misle tako. Ne vjerujem da je premijerka mislila tako - dodao je Trump, naglašavajući kako se nada da će Theresa May "biti u stanju da učini nešto po tom pitanju".

- Upravo sada, kako taj sporazum izgleda, oni, međutim, neće biti u stanju da trguju s nama. I ja mislim da ono uopće to ne žele. To bi bilo veoma negativno po sporazum - izjavio je američki predsjednik. 

Evropski čelnici u nedjelju su podržali sporazum o Brexitu na samitu EU, u velikom pomaku otkako su dugački pregovori o Brexitu između EU i Britanije počeli prije godinu i po dana. 

Politički dokument pokriva britanski "račun o razlazu" vrijedan 39 milijardi funti, prava građana dvije strane nakon razlaza i pitanje granice sa Sjevernom Irskom, koja bi ostala otvorena ukoliko trgovinski pregovori uđu u slijepu ulicu. 

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta 2019.  godine . May je potvrdila u ponedjeljak kako se očekuje da će britanski parlament, 11. decembra, glasati o sporazumu o Brexitu.

Čelnik najveće opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je, ipak, da je sporazum rezultat "jalovog rada" i da su pregovori između Britanije i EU propali, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta