Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 12:38 |

VSTVBiH se pridružilo svjetskoj kampanji '16 dana' protiv nasilja nad ženama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) pridružilo se ovogodišnjoj svjetskoj kampanji “16 dana” i obilježilo međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom, Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a BiH je podsjetio da se današnja sjednica tog vijeća održava u periodu kada se u svijetu i u BiH odvija kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta.

Kampanja počinje 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

- Upravo iz tih razloga želio bih iskoristiti priliku i podsjetiti javnost i pravosudnu zajednicu da Vijeće podržava borbu protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja koje se svakodnevno dešava uključujući nasilje u porodici, silovanje i seksualno uznemiravanje te osuđuje kršenje osnovnih ljudskih prava koja su priznata ustavom i zakonom. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni problem o kojem se provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu u prevenciju - kazao je Tegeltija.

Istovremeno, smatra da je rodno zasnovano nasilje neprihvatljivo, te da o ovom problemu treba javno govoriti, kao i da je krucijalan preduslov za konačno rješavanje ovog problema međusobna saradnja svih relevantnih aktera, kako nadležnih državnih institucija, tako i relevantnih organizacija civilnog društva, ali i primjena međunarodnih dokumenta, koje je BiH ratificirala i koji, kao takvi, imaju prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Posljednjih godina VSTVBiH ulaže značajne napore te u okviru Projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, provodi aktivnosti usmjerene ka unapređenju rodne ravnopravnosti u pravosuđu i pružanju podrške u ostvarenju prava ranjivih grupa, uključujući žene žrtve nasilja, u kontaktu sa pravosuđem.

Obzirom na nadležnosti i ulogu u pravosuđu BiH, Vijeće može dati značajan doprinos unapređenju položaja žena žrtava nasilja u kontaktu sa pravosuđem te se na taj način pridružiti naporima drugih institucija i organizacija civilnog društva u osiguravanju života bez nasilja i diskriminacije, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom