Svijet     | 27.11.2018. 08:34 |

Uhapšen funkcioner francuskog Senata zbog špijunaže u korist Sjeverne Koreje

FENA Internet

PARIZ, 27. novembra (FENA) - Visoki funkcioner francuskog Senata Benoa Kenede (Benoît Quennedey) uhapšen je pod sumnjom da je sakupljao i dostavljao izuzetno osjetljive informacije Sjevernoj Koreji, javljaju francuski mediji.

Kenedea su u nedjelju uhapsili pripadnici Generalne direkcije unutarnje sigurnosti(DGSI), a kancelarija mu je pretražena u ponedjeljak, prenosi "Figaro" pozivajući se na neimenovane, dobro obaviještene izvore.

Visoki funkcioner Senata uhapšen je, navodi pariški list, u okviru istrage koja je otvorena u martu zbog "sakupljanja i dostavljanja informacija stranoj sili, a koje mogu da naškode suštinskih interesima zemlje".

Istražitelji DGSI pokušavaju da utvrde da li je Kenede, inače jedan od administratora uprave za arhitekturu, baštinu i vrtove pri Senatu, zaista odavao informacije vlastima u Pyongyangu, kaže izvor blizak istrazi.

Francuski mediji navode da Kenede dobro poznaje Sjevernu Koreju i da je bio predsjednik udruženja posvećenog prijateljstvu Francuske i Sjeverne Koreje koje je "promoviralo razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda".

Uz to, Kenede je više puta putovao u Sjevernu Koreju - sedam puta od 2005. godine, kako je sam naveo na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu