Bosna i Hercegovina     | 26.11.2018. 15:20 |

Počela kampanja 'Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno'

FENA Saopćenje

LIVNO, 26. studenoga (FENA) -  "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno", poručio je u ponedjeljak u Livnu David Saunders, predstavnik UN Womena u BiH i time u BiH ozvaničio početak istoimene kampanje koja je dio globalne akcije "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", koja se provodi od 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca  Međunarodnog dana ljudskih prava.

Nasilje nad ženama je oblik kršenja ljudskih prava, a istraživanja, prema kojima je čak 47 posto žena u BiH tijekom života iskusilo neki oblik nasilja, svjedoče da se radi o ozbiljnom problemu u našem društvu. U 71,5 posto slučajeva nasilja nad ženama izvršitelji  su njihovi intimni partneri, odnosno članovi obitelji. I dok 90 posto građana izražava visok stupanj svjesnosti o problemu nasilja u obitelji, čak 45 posto njih na nasilje još uvijek gleda kao na privatni problem.

Saunders je posebno istaknuo kako "nasilje nije privatni, već društveni problem koji zahtjeva akciju svih nas", a već prvi korak može biti direktni razgovor s predstavnicima policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija u UN Women BiH 'Narančastom autobusu' koji je, u okviru ovogodišnje kampanje, na bh. putovanje kroz osam gradova danas krenuo iz Livna.

Tijekom besplatne vožnje građani i građanke u njemu mogu saznati sve što ih zanima o načinima sprečavanja i zaštiti od različnih vrsta nasilja. Među prvima su se u autobusu danas provozali učenici i nastavnici srednjih livanjskih škola nakon čega su razgovarali s predstavnicima UN Womena, diplomatskog kora i lokalne vlasti.

 "Budućnost ravnopravnog društva leži u akciji mladih muškaraca koji su posvećeni zagovaranju nulte tolerancije za rodno zasnovano nasilje. Cilj nam je podržati muškarce i dječake u propitivanju rodnih stereotipa i mijenjanju tradicionalnih uloga. Naš današnji razgovor je jedan od načina", poručio je  Saunders.

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije - Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

"Konvencija nije samo nešto napisano na papiru. Postoji nadzorno tijelo – GREVIO, koje prati provođenje Konvencije. Ono priprema upitnik za BiH i do 11. mjeseca naredne godine BiH treba pripremiti odgovore na upitnik i dostaviti ih ovome tijelu. Već u drugoj polovini 2020. ovo nadzorno tijelo će posjetiti BiH", naglasio je Drahoslav Stefanek, šef ureda Vijeća Europe u BiH.

Andres Hagelberg, veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH, inače, jedne od zemalja koje najviše podržavaju prava žena u našoj zemlji, kazao je kako je potrebno raditi na uspostavljanju rodno ravnopravnog društva koje nije moguće postići sve dok postoji nasilje nad ženama i djevojčicama.

"Svi trebamo sudjelovati na prevenciji i rješavanju. Sada je pravo vrijeme za muškarce i dječake da pokažu puni angažman", poručio je.

"Nasilje se ne događa nekom drugom. Ono se događa u našim obiteljima, kod naših susjedima, među našim rođacima", istakla je Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije i naglasila ulogu obrazovnog sustava zahvaljujući kojem se nasilje može spriječiti u korijenu. 

Narančasti autobus će naredna dva dana, 27. i 28. studenoga biti u Bihaću, u Banjoj Luci 29. i 30. studenoga, u Brčkom, 1. i 2. prosinca, u Bijeljini, 3. i 4., u Istočnom Sarajevu 5. i 6., u Mostaru 7. i 8. i u  Sarajevu 9. i 10. prosinca ove godine. 

Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women BiH, u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova i Gender centrom Federacije BiH, a uz podršku brojnih međunarodnih i domaćih institucija, provodi kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" kako bi skrenuo pažnju javnosti na prisutnost nasilja, mehanizme prevencije s akcentom na ulogu sustava zaštite i odgovornost svih građana i građanki.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!