Regija     | 26.11.2018. 13:23 |

Slovensko novinarsko društvo hvali potez premijera i upozorenje na govor mržnje

FENA Agencije

LJUBLJANA, 26. studenoga (FENA) - Slovensko novinarsko društvo (DNS) u ponedjeljak je u izjavi za javnost pohvalilo premijera Marjana Šareca i njegov poziv državnim tvrtkama da ne objavljuju reklamne oglase u medijima koji šire netoleranciju i govor mržnje, ustvrdivši da su na taj problem upozoravali još tijekom ovogodišnje kampanje za parlamentarne izbore, no da je reakcija tada izostala.

Najveća novinarska cehovska udruga tvrdi kako su govor mržnje prema ranjivim skupinama, manjinama, imigrantima i spolnim manjinama i napadi na one koji se bore za ljudska prava godinama prisutni u tim medijima, koji uz to stvaraju klimu neprijateljstva prema novinarima koji obavljaju svoj posao te opasne podjele u društvu, šireći klimu nepovjerenja i netoleranciju.

 U tom se kontekstu, kako navode novinari, Šarčev poziv da državne tvrtke razmisle o etičnosti oglašavanja u medijima koji propagiraju mržnju i stvaraju podjele predstavlja pravi potez i može biti "prvi korak" u nastojanju da se takva praksa i posredno financiranje ekstremnih medija državnim novcem prekine, javlja Hina. 

 Sasvim je suprotno mišljenje alternativnog Društva slovenskih novinara i publicista (ZNP), alternativne udruge bliže desnom političkom polu, koja je Šarčev istup oštro osudila.

 Prema njenom priopćenju za javnost, premijerov istup  je zapravo "najveći pritisak vlasti na medije zadnjih godina", zbog čega su zatražili da ga on povuče.

Tvrde kako  Šarčeva intervencija u medije i politički prostor, koja stoji iza njegova poziva, podsjeća na vremena i režim kada je država provodila cenzuru i medije kritične prema vlasti politički onemogućavala s pozicije moći.

 Šarec je krajem tjedna na internetskim stranicama vlade, reagirajući na pozive aktivista koji vode kampanju protiv govora mržnje, pozvao poduzeća u vlasništvu države da se suzdrže od oglašavanja u medijima koji propagiraju govor mržnje, navodeći da bi korisnici takvih medija možda mogli pomisliti da netoleranciju i širenje takve retorike podržava i vlada, ističući da ne bi smjeli zbog profita zaboraviti na etička načela.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo