Stranačke aktivnosti     | 26.11.2018. 12:57 |

Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

                                                                      Sarajevo, 26.11.2018.

Magazinović: Podrška smjeni članova CIK-a koji djeluju protuustavno

U povodu najave da bi Centralna izborna komisija BiH u toku ove sedmice mogla donijeti odluku o izboru delegata u Dom naroda, a gdje se na dosadašnjim sastancima razgovaralo i o sadržaju Odluke koja je u suprotnosti sa Ustavom, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da u potpunosti podržava smjenu članova CIK-a koji svjesno krše Ustav.

„Mora se po svaku cijenu zaustaviti praksa u kojoj je postalo „normalno“ da za građane važe propisi, zakoni i Ustav, a da ih institucije i pojedinci u njima krše bez ikakvih sankcija. Zbog toga snažno podržavam poništavanje eventualno neustavne Odluke i momentalnu smjenu članova CIK-a koji svoju ruku podignu za kršenje Ustava.

Bez obzira na sve ono što će se dešavati ove sedmice u Centralnoj izbornoj komisiji, treba utvrditi da li su, i ako jesu, koji od članova ove institucije korumpirani, ucijenjeni ili politički zavisni u donošenju odluka. Zbog važnosti institucije CIK-a i procesa koje vode, sve institucije sistema, uključujući

Tužilaštvo, trebaju sa punom pažnjom pratiti dešavanja i u skladu sa svojim ingerencijama reagovati.

Posebno će to biti važno u situaciji kada poduzetim radnjama i donesenim odlukama može biti stvoren potpuno drugačiji poredak od onoga propisanog Ustavom, te kada se na ovaj način praktično dešava rušenje ustavnog poretka“, istaknuo je Magazinović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Magazinović: Takmičimo se djelima, a ne riječima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta