Ekonomija     | 25.11.2018. 15:33 |

'Fiat' u Kragujevcu završio proizvodnju za ovu godinu

FENA Nina Maslo

KRAGUJEVAC, 25. novembra (FENA) - Proizvodnja u fabrici "Fiat Krajsler automobili" (FCA) Srbija za ovu godinu je završena, a zaposleni očekuju plan za 2019. godinu, potvrđeno je RTS-u u Samostalnom sindikatu kompanije.

Predsjednik samostalnog sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković kaže da je ovogodišnja proizvodnja završena, a procjena menadžmenta je da je bolje da napravi duži prekid proizvodnje, nego nekoliko kraćih.

Razlog je, dodaje, smanjena potražnja za vozilima, što je uobičajeno za decembar, a kompanija "Fiat", kao što je poznato, ne pravi vozila za zalihe, već u skladu sa potrebama tržišta.

Na pauzu se otišlo ranije nego što je uobičajeno jer je ranijih godina, redovan zimski kolektivni odmor trajao od 19. decembra, do poslije božićnih praznika.

Marković dodaje da je Samostalni sindikat u dogovoru sa poslovodstvom, kako bi ublažio negativne ekonomske posljedice prekida proizvodnje, uspio da dobar dio pokrije kolektivnim godišnjim odmorom koji je plaćen sto posto.

Kada će proizvodne trake biti ponovo pokrenute u ovom trenutku nije poznato jer zaposleni u FCA, očekuju usvajanje plana proizvodnje za 2019. godinu, koji je dio petogodišnjeg plana kompanije "Fiat".

"Zabrinuti smo, ali očekujemo da uskoro saznamo kakvi su planovi menadžmenta za fabriku u Kragujevcu. Kako je ranije dogovoreno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, menadžment FCA trebalo bi da iznese planove proizvodnje do kraja decembra ili početkom januara", kaže Marković.

Da "Fiat" ostaje u Srbiji potvrđeno je 1. juna, na predstavljanju petogodišnje poslovne strategije grupacije "Fiat Krajsler" u Italiji.

Inače, fabrika u Kragujevcu, zajedničko je ulaganje Srbije i italijanske kompanije, u kojoj Srbija ima 33 posto vlasništva.

U fabriku u Kragujevcu do sada je uloženo oko 1,3 milijarde eura, prenosi RTS.

 

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana