Bosna i Hercegovina     | 24.11.2018. 15:34 |

Ramiz Salkić čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu.

Salkić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina svoju državnost obnovila 25. novembra 1943. na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, kada su potvrđene njene historijske granice. Tada su se delegati iz cijele zemlje čvrsto opredijelili da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih građana, zasnovana na temeljima antifašizma.

- Izgradnja moderne i evropske Bosne i Hercegovine, utemeljene na vrijednostima ZAVNOBIH-a, danas nema alternativu. Zbog toga, danas je neizmjerno važno, da se svi zajedno snažnije okrenemo ka stvaranju države u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Važno je da takvo opredjeljenje pokažemo djelima, uz poštivanje i uvažavanje civilizacijskih vrijednosti modernog društva. Naše različitosti, koje su višestoljetno bogatstvo ove zemlje, moramo usmjeriti u izgradnju boljeg života za sve građane - rekao je Salkić.

Dodao je da će, iako postoje osporavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, datuma na kojeg su prije 75 godina pečat stavili građani svih nacionalnosti, vjerujući u ideju multietnične države, ovih dana jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji biti obilježen širom naše domovine i dijaspore.

Salkić je istakao da njegovanje tog značajnog datuma u Zvorniku, Janji, Bratuncu, Srebrenici i drugim krajevima bh. entiteta RS, pokazuje da su Bošnjaci opredijeljeni za izgradnju jedinstvene i demokratske države u kojoj se uvažavaju i poštuju prava svih građana.

- Bošnjaci u ovom dijelu zemlje pokazuju i da su garant očuvanja Bosne i Hercegovine u granicama potvrđenim na zasjedanju ZAVNOBIH-a. Naše opredjeljenje je da gradimo zemlju istrajavajući na istini i pravdi, a naš najveći prioritet mora biti razvoj ekonomije i zapošljavanje svih naših građana. Posebnu pažnju moramo posvetiti Bošnjacima u bh. entitetu RS, kojima je uz realizaciju ekonomskih projekata neophodno obezbijediti radna mjesta. Ovih dana, kada slavimo Dan državnosti, moramo se obavezati da ćemo neumorno nastaviti razvijati i učvršćivati veze sa bh. građanima koji žive u inostrantvu, a koji su neodvojivi dio naše domovine - kazao je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Komšić: Ramazanske vrijednosti su univerzalne vrijednosti koje su u srcu svakog čovjeka

Bećirović uputio čestitku u povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo