Kultura     | 24.11.2018. 09:57 |

U Ljubljani promovirana monografija 'Apologija Erosa' Almina Zrne

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Nova monografija bh. fotografa Almina Zrne pod nazivom 'Apologija Erosa' promovirana je u okviru 34. Slovenačkog sajma knjige u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Monografija 'Apologija Erosa' predstavlja presjek dvije decenije umjetničkog stvaralaštva Almina Zrne, a čine je dva komplementarna segmenta odnosno dva ciklusa radova akt fotografije - Fresco i Nude.

Izdata je od Galerije Fotografija iz Ljubljane, uz podršku kompanije Tajfun kao generalnog sponzora. Stručne tekstove potpisuju prof. dr. Fehim Hadžimuhamedović i prof. dr. Amela Hadžimejlić.

- Promociji su prisustvovali mnogobrojni ljubitelji fotografske umjetnosti, koji su s pažnjom slušali Zrnin razgovor sa Barbarom Čeferin, vlasnicom Galerije Fotografija. Nakon razgovora, najavljena je i izložba Almina Zrne u istoimenoj galeriji, koja će biti otvorena 13. decembra. Bit će to drugi put da se Zrno predstavlja slovenačkoj publici, ovog puta s radovima iz serije 'Apologija Erosa' - navodi autor.

Profesor dr. Fehim Hadžimuhamedović napisao je u monografiji 'Tako se, u fotografijama Almina Zrne, forma ženskog akta pojavljuje, na prvi pogled začudno i naspram svoje primarne zadaće slavljenja i apologije ljepote i erotike ženskog tijela, kao svojevrstan komentar i kritika savremenog svijeta'.

Profesorica dr. Amela Hadžimejlić navodi 'Gledajući fotografije Almina Zrne, suština mog doživljaja, spram njegovog rada, je da zaboravljam na fotografski medij. Razmišljala sam i o tome zbog čega zaboravljam da su Zrnine fotografije, fotografije... Možda zato što su Zrnine fotografije poput skulptura. Možda bih ga mogla nazvati, ako je to uopće moguće „fotografom-skulptorom“. '

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Slovenija: Pretresi u obiteljskim kućama zbog gospodarskog kriminala i korupcije

Održana svečanost povodom inauguracije novog ljubljanskog muftije

U Ljubljani danas dodjela murasele novom muftiji ljubljanskom Nevzetu ef. Poriću

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta