Regija     | 24.11.2018. 08:50 |

Beograd traži reagiranje EU i međunarodne zajednice na carinske mjere Prištine

FENA Agencije

BEOGRAD, 24. studenoga (FENA) - Državni vrh Srbije pozvao je u petak Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da reagiraju na kršenje sporazuma o stabiliziranju i pridruživanju (SSP) Kosova s EU-om i srednjoeuropskog trgovinskog sporazuma koje su vlasti u Prištini narušile povećanjem uvoznih pristojbi na robu iz Srbije i BiH od 100 posto.

Nakon sastanka vlade Srbije s predsjednikom, u petak navečer premijerka Ana Brnabić i šef države Aleksandar Vučić na zajedničkoj su tiskovnoj konferenciji istaknuli da će Srbija na sve mogućne načine pomoći Srbima na Kosovu da ne osjete posljedice povećanja uvoznih pristojbi.

Beograd se mora pripremiti na dugotrajnu pomoć i potporu srpskom narodu na Kosovu koja neće biti ni laka, niti jednostavna ni jeftina, rekao je Vučić, prenijela je Hina.

Brnabić je novinarima rekla da će Srbija u ponedjeljak podnijeti prijavu za postojanje povrede Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), a od UNMIK-a, koji zastupa Prištinu u CEFTA, tražiti početak formalnih konzultacija, što je obvezni postupak prije arbitraže.

Beograd je poručio kako očekuje da se "druga strana urazumi", uz ocjenu da carinske mjere "nisu pamet" Prištine već "njihovih sponzora", te da se kosovska vlast namjerava držati uvedenih mjera sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

Naglašavajući da je Srbija, po robnoj razmjeni, prvi partner Kosovu, prije Njemačke i Turske, srbijanski šef države je ocijenio "nevjerojatnim" to što "danas i proizvodi imaju svoju nacionalnost" i što se mjerama prištinskih vlasti sprječava da proizvodi srpskih poduzeća ulaze na Kosovo, dok se izuzimaju druge tvrtke koje posluju i proizvode u Srbiji.

"Istina je oružje kojim Srbija danas pobjeđuje", rekao je Vučić i naglasio da je Beograd ponovno spreman sjesti za pregovarački stol kad se Priština "urazumi" i povuče carinske mjere.

Vučić je, komentirajući uhićenje Srba na sjeveru Kosova u svezi s istragom ubojstva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića, rekao kako Srbija očekuje dokaze o umiješanosti uhićenih.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU u petak ujutro, po nalogu specijalnog tužiteljstva Kosova ,u sjevernom srpskom dijelu Mitrovice uhitile su tri osobe u okviru istrage ubojstva Ivanovića, a jednu zbog izazivanja incidenta. Policija je priopćila i da traga za još jednom osobom.

Službeni Beograd takvu je akciju oštro osudio, a vlada Srbije održala je izvanrednu sjednicu.

Vučić se sastao s čelnicima vojske, policije i sigurnosne agencije (BIA), te odvojeno razgovarao s veleposlanicima Rusije i Kine u Beogradu.

U petak su diljem Kosova u srpskim sredinama održani jednosatni mirni prosvjedi zbog povećanja uvoznih pristojbi na robu iz Srbije, ali i prosvjedi protiv "policijskog i političkog terora Prištine", javili su beogradski mediji s Kosova.

Predstavnici Srpske liste, koja je zamrznula svoje koalicijsko sudjelovanje u kosovskoj vladi, naglasili su da mirnim prosvjedima Srbi “šalju poruku da žele živjeti mirno i dostojanstveno“.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo