Kultura     | 23.11.2018. 20:38 |

'Seviljski berberin' u koprodukciji talijanskih i bh umjetnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini najavila je za četvrtak 6. decembar i subotu 8. decembar, u 19.30h u Narodnom pozorištu Sarajevo, postavljanje na scenu slavne opere 'Seviljski berberin' Gioacchina Rossinija, čija se 150. godišnjica smrti, putem različitih inicijativa organiziranih u njegovu čast, obilježava ove godine diljem svijeta.

Ta postavka uvrštava se u kontekst VI 'Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini' i predstavlja prvi ambiciozni primjer koprodukcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Italije koja je u tu svrhu stavila na raspolaganje vrhunski tim sa tridesetogodišnjim iskustvom u pozorišnom i opernom sektoru, Grupu 'Zero Positivo'.

Iz Italije su stigli režiser i kostimograf, scenograf, dirigent, operna solistkinja koja će interpretirati ulogu Rozine i profesionalni dizajner svjetla koji će maksimalno valorizirati potencijale Narodnog pozorišta Sarajevo, u smislu igre svjetla i efekata scenske rasvjete također.

Bosanskohercegovačka strana, osim prestižne pozorišne scene, učestvuje u projektu sa akterima, opernim solistima i horom, uz pratnju Sarajevske filharmonije.

Taj aspekt predstavlja glavnu dodatnu vrijednost projekta u kome će umjetnici dvaju država imati mogućnost raditi zajedno više od tri sedmice da bi se međusobno upoznali i istovremeno radili.

- Režiser će donirati režiju i projekt Narodnom pozorištu Sarajevo, koje će tako imati mogućnost tu operu ponovno postavljati na scenu, tokom narednih godina - navodi se.

S italijanske strane, inicijativu je finansiralo Ministarstvo vanjskih posla i međunarodne saradnje putem bilateralnog Sporazuma o kulturnoj saradnji između Italije i Bosne i Hercegovine. To, kako se navodi, svjedoči o velikom potencijalu saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine u tom značajnom sektoru, navode iz Ambasade Italije.

Rezervacija ulaznica se vrši u Narodnom pozorištu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstava 'Djelidba' otvara 28. Pozorišne dane u Tuzli

Ambasada Italije i Klas čuvaju sjećanje na Italijana koji je poginuo dopremajući opremu

Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta