Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 18:02 |

U Goraždu održana akademija povodom Dana državnosti BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23.novembra (FENA) – Akademija povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH održana je danas u Goraždu.

Ukazano je na značaj historijskih činjenica i tekovine ZAVNOBIH-a od 25. novembra 1943. godine, kada je donesena odluka o obnovi državnosti BiH i potvrđene njene historijske granice.

Gost akademije prof. dr Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva RBiH, istakao je da je 25. novembar najvažniji datum u historiji ove zemlje.

- To je nesumljivo jedan od najznačajnijih datuma u povijesti naše zemlje ali sigurno najznačajniji u modernoj povijesti BiH. Najveći prosperitet je BiH doživjela poštujući principe postavljene u ZAVNOBIH-u, a mi koji smo se borili za ovu državu u proteklom ratu, uvijek smo se podsjećali na to. Dugo se raspravljalo o tome da se 1. mart obilježava kao Dan državnosti, ali većina nas je insistirala da to mora ostati Dan nezavisnosti BiH. Oba datuma su veoma bitna i treba ih uvijek dostojno obilježavati - kazao je, između ostalog, Komšić.

Čestitke povodom Dana državnosti BiH građanima je uputio gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, ističući da je 25. novembar najveći dan za BiH jer je tada, podsjetio je, 247 vijećnika jasno kazalo da je BiH država svih naroda i da tako mora biti.

- I danas kao i svih prethodnih godina, s ponosom i zahvalnošću, sjećamo se jedne generacije koja je u sudbonosnim vremenima stajala na pravoj strani historije. Zbog mladih ističem da je jako bitno da se u školama uči istina o BiH i našoj slavnoj historiji jer ono što se ne ponavlja, ne uči, zaboravlja se, i nećemo  znati ko smo i šta smo, i da pripadamo jednom herojskom narodu - kazala je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.  

Tokom akademije proglašeni su najbolji literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola koji su pisali o temi "Himna BiH" te likovnih "Simbol BiH na poštanskoj markici". Program su upotpunili učenici gradskih osnovnih škola te osnovne muzičke škole "Avdo Smailović".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom