Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 17:38 |

Dodik: Predsjedništvo BiH da djeluje u skladu s Ustavom BiH

FENA Darinka Mitrović

ISTOČNO SARAJEVO, 23.novembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da želi da Predsjedništvo BiH djeluje u skladu s Ustavom BiH, te da će to biti suština njegovog političkog rada.

- Želim da se primijeni Ustav BiH, aneks IV Dejtonskog sporazuma, koji je jasno utvrdio nadležnosti organa na "zajedničkom nivou". Ja ću upotrebljavati i tražiti od mojih saradnika i svih iz Republike Srpske da upotrebljavaju termin "zajednički nivo". Želim da radimo u skladu s onim što je napisano, a ne ono što su nečije želje - kazao je Dodik, napominjući da njegova politika na mjestu člana Predsjedništva BiH neće biti "tuk na utuk", već politika čistog računa.

To, kako je dodao, znači da se uvažava da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Dodao je da su visoki predstavnici kršili sporazum i nametali rješenja. Ponovio je da je on za potpuni suverenitet BiH.

Dodik smatra da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH u poziciju "patuljaste privrede" koja ne može da bude konkurentna.

- To su stvari koje su činjene u konktinuitetu i uperene protiv svakog čovjeka, i Srbina i Hrvata i Bošnjaka i svih građana u BiH. Tražit ću da se zaštiti privredni ambijent u BiH, kao što je to naprimjer urađeno i u drugim zemljama. Hrvatska stimuliše poljoprivredu i industriju oko pet puta više nego BiH svoju privredu, a više od 13 puta su veće podrške privredi u Njemačkoj - dodao je Dodik.

Naveo je da će predložiti u Predsjedništvu BiH da se nađu osnovi kako bi se mogla podsticati domaća proizvodnju.

- U ovom trenutku su veoma traženi proizvodi od drveta, a mi dozvoljavamo da naši privrednici nemaju sirovinu. Mi smo dozvolili izvoz ozbiljne količine trupaca. Tražit ću da se odmah donese odluka o obustavi izvoza trupaca - rekao je Dodik.

Govoreći o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Dodik je kazao da ona nema njegovu podršku.

- OSA nema nikakvu podršku, niti moju, niti RS - kazao je Dodik dodajući kako misli da njega kao člana Predsjedništva BiH "OSA tretira kao svoj najveći problem".

Naglasio je da neće dozvoliti da "otuđena birokratska struktura bude jača od legitimno izabranih predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata".

Dodik je naveo da je u službama BiH zaposleno više od 23.000 ljudi, te da će tražiti da se uvede red u tim službama i dovede u okvir Reformske agende.

Ponovio je i kako će zastava RS će morati biti postavljena gdje god on sjedi.

- Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i nikada nije usvojena na relevantnom organu BiH i nikada nije prihvaćena od RS. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali mora da bude i zastava koja predstavlja srpski narod -  kazao je Dodik.

Najavio je da će obaviti konsultacije sa druga dva člana Predsjedništva, kako bi utvrdili dnevni red prve sjednice Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da je odgovorio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji mu je uputio čestitku povodom Dana državnosti BiH.

- Rekao sam mu da to nije moj dan, kao ni Srba. Kao što nikada nije ni bio. To je stvar spekulacija i da nije obaviješten da Bosna i Hercegovina nema svoj dan državnosti. Rekao sam mu da možemo govoriti o euro integracijama, ali ne i integracijama u NATO. Odluka o pristupanju u NATO nikada nije donesena - rekao je Dodik.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!