Kultura     | 23.11.2018. 14:53 |

U Despića kući izložba radova Vladimira Pintarića i Tomislava Krizmana

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Historijski arhiv Sarajevo obilježava 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine izložbom reprodukcija crteža likovnih umjetnika Vladimira Pintarića i Tomislava Krizmana, koja je danas postavljena u Despića kući, depadansu Muzeja Sarajeva.    

Sedam reprodukcija likovnih djela Vladimira Pintarića i dvadeset dvije reprodukcije likovnih djela Tomislava Krizmana dio su Zbirke crteža i reprodukcije Historijskog arhiva Sarajevo.

Autori izložbe su arhivisti Saša Beltram i Jasmin Turčalo.

Po riječima Beltrama, oni su na putovanjima kroz Bosnu i Hercegovinu crtali gradske motive i tako sačinili mape likovnih djela pod nazivom 'Bosna i Hercegovina'.

- Izložba "Crteži gradova Bosne i Hercegovine" sadrži sedam reprodukcija likovnih djela Vladimira Pintarića rađenih postupkom rasterografije, a nastalih u periodu 1937.-1938. godina, te 22 reprodukcije likovnih djela Tomislava Krizmana rađenih postupkom bakrotiska (dubokotiska) iz 1937. godine. Izložba 404 jedinice, 227 pojedinačnih reprodukcija i osam mapa sa 177 reprodukcija iz perioda Austro-ugarske, Kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata – kazao je Beltram.

Slikar i grafičar Vladimir Pintarić (1918.-2010) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvu samostalnu izložbu imao je 1937. godine u Zagrebu, potom 1938. u Beogradu.

Sudjelovao je na brojnim izložbama grafike u inozemstvu. Dobitnik je medalje i diplome na svjetskoj izložbi u Parizu, kao i u Bostonu 1938. godine. Godinama je živio i radio u Beogradu, potom ponovo u Zagrebu gdje je i umro.

Tomislav Krizman (1882.-1955.) učio je slikarstvo i grafiku u Zagrebu te studirao u Beču. Spoznaje o starim i suvremenim grafičkim vještinama sažeo je u knjizi 'O grafičkim vještinama'.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba crteža 'Spomenik spaljenoj zemlji' u utorak u Širokom Brijegu

Započeli radovi na restauraciji vanjske stolarije na Despića kući

U Muzeju Žitomislić izložba radova s likovne kolonije 'Gacko-Klinje'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta