Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 12:59 |

Prof. Izetbegović: Nastavit ćemo raditi na razvoju i unapređenju KCUS-a

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je održano druženje uposlenika, u okviru kojeg je generalna direktorica prof.dr.Sebija Izetbegović prezentirala rezultate rada ove ustanove ostvarene u proteklih devet mjeseci poslovanja.

Druženje uposlenika realizuje se u organizaciji Sindikata KCUS s ciljem njegovanja dobrih kolegijalnih odnosa, te informisanja uposlenika o svim bitnim dešavanjima.

Prof.dr.Izetbegović je tokom prezentacije iznijela, kako se navodi, impresivne podatke o unapređenju rada i kvalitete zdravstvenih usluga bolesnicima. Prema njenim riječima u periodu od proteklih devet mjeseci zabilježen je porast svih zdravstvenih usluga, te je skraćen boravak bolesnika u bolnici.

 - Odlična organizacija rada, nabavka nove dijagnostičke i terapijske opreme, upošljavanje novih kadrova i stručno usavršavanje ljekara i medicinskog osoblja, rezultirali su vidnim unaprijeđenjem rada KCUS. Predanim radom omogućili smo i povećanje plata uposlenicima. Prosječna plata za septembar 2018. godine iznosila je 1.242 KM. Uradili smo analizu kadra, te na osnovu konkretnih podataka i realnih potreba, izvršili pravilno upošljavanje novih 134 uposlenika. Među njima su 21 ljekar specijalista, nakon položenog specijalističkog ispita, te sedam ljekara specijalista i dva ljekara na specijalizaciji. Ojačali smo i sestrinski kadar sa 50 novih mladih sestara i tehničara – navela je.  

Prof. Izetbegović ističe da su u navedenom periodu u KCUS-u realizirane 143 edukacije, te da se u ovoj ustanovi sprovodi pravilan i kontinuirani program edukacija i usavršavanja uposlenika svih profila.

Ona dodaje da je u ovom kratkom periodu urađeno više na zanavljanju dijagnostičke i terapijske opreme, nego u vrijeme višegodišnjih mandata njenih pojedinih prethodnika.

- U relativno kratkom periodu nabavili smo novi linearni akcelerator, MRI aparat, najsavremeniji višeslojni CT, novu opremu na Očnoj klinici. Nakon više od 30 godina rada stare opreme nabavili smo tri nova aparata za potrebe Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Zahvaljujući izvrsnim rezultatima rada Agencija IAEA isporučila je novi SPECT CT aparat Klinici za nuklearnu medicinu.  Instalirali smo najsavremeniji C luk za potrebe operativnih programa na Klinici za neurohirurgiju. Za potrebe Dijagnostičke discipline nabavili smo novi COBAS aparat zahvaljujući kojem smo znatno proširili spektar zdravstvenih usluga“ – kazala je direktorica Izetbegović.

Osim zanavljanja opreme u KCUS su realizovani i projekti izgradnje novih prostorija za potrebe određenih klinika, kao i rušenje starih i trošnih objekata. Ovim projektima pruženi su neuporedivo bolji i savremeni uslovi za boravak bolesnika i rad uposlenika. Oplemenjen je i prostor unutar kruga KCUS, sa novim zelenim površinama i ljepšom preglednošću. Stvoreni su uslovi i za dodatna parking mjesta za potrebe uposlenika.

- Od svih projekata koje smo realizovali u okviru dosadašnjeg mandata ovog menadžmenta, najviše me raduje izgradnja novih prostorija za potrebe Klinike za hematologiju. Svi mi svjedočimo nehumanim uslovima u kojima su boravili najteži bolesnici. Bilo je to ispod svakog nivoa ljudskog dostojanstva. Presretna sam da smo uz pomoć prijatelja iz Turske i Agencije TIKA izgradili nove prostorije i preselili kompletnu kliniku iz stare i trošne zgrade u savremeno opremljene prostorije. Stari objekat bio je leglo glodara i štetočina, jednom rječju  ruglo KCUS.Srušili smo ga i na tom lokalitetu  gradi se park za bolesnike, uposlenike i posjetioce. Srušili smo i staru zgradu Klinike za deramtovenerologiju, za koju su analize utvrdile da je izgrađena od kancerogenih i po zdravlje opasnih materijala. Na tom prostoru dobili smo mogućnost izgradnje parkinga za naše uposlenike i posjetioce, a Klinika je premještena u nove prostorije“ – navela je.

Na kraju svog izlaganja prof.dr. Izetbegović poručila je da su red, rad i disciplina najbolji recept svakog uspjeha.

- KCUS je primjer ustanove koja može poslužiti kao urnek svim ostalim ustanovama i institucijama, kako se u kratkom vremenskom periodu uz pravilnu strategiju rada i razvoja mogu postići izvrsni rezultati. Prepoznatljivi smo po kvaliteti zdravstvenih usluga i izvan granica BiH. Nastojaćemo i ubuduće nastaviti istim putem“ – kazala je direktorica Izetbegović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Senat UNSA zasjedao u vezi diplome Sebije Izetbegović, bit će formirana nova komisija

Sebija Izetbegović: Pokrenuti obavezne preventivne programe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'