Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 13:03 |

SOC - Zaustaviti rodno zasnovano nasilje u porodici i u školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Sarajevski otvoreni centar (SOC), nezavisna feministička organizacija civilnog društva koja se zalaže za ljudska prava žena i ljudska prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba i ove godine obilježit će "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" posvećena je javnom zalaganju i koordiniranju rada na podršci zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja na lokalnom i međunarodnom nivou, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

Datumi 25. novembar (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) i 10. decembar (Dan ljudskih prava), odabrani su da bi se naglasila povezanost između zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja i vrijednosti ljudskih prava.

Ovaj šesnaestodnevni period uključuje i druge značajne datume, uključujući 29. novembar - Međunarodni dan braniteljica ljudskih prava, 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, te 6. decembar - Dan obilježavanja montrealskog masakra.

Koordinatorica programa Prava žena Sarajevskog otvorenog centra Maida Zagorac podsjetila je da u kampanji "16 dana aktivizma" učestvuju pojedinke i pojedinci i grupe širom svijeta, koji_se zalažu za uklanjanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja i unapređenje ljudskih prava žena i marginaliziranih društvenih grupa.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, naglasila je da će Sarajevski otvoreni centar u okviru ovogodišnjeg obilježavanja "16 dana aktivizma" otvoriti diskusiju o nasilju u porodici nad LGBTI osobama, te o rodno zasnovanom međuvršnjačkom nasilju i ponuditi mehanizme njihovog suzbijanja.

Rodno zasnovano nasilje jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava žena. Istraživanja pokazuju da je svaka druga žena, starija od 15 godina života, u BiH iskusila neki oblik rodno zasnovang nasilja. Rodno zasnovano nasilje je ozbiljan problem, koji pogađa cijelo društvo i kao takav mora biti u fokusu javnosti svaki dan, a ne samo tokom 16 dana aktivizma.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

OSCE ocijenio napredak u provedbi obaveza u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH

U Historijskom muzeju BiH postavljena izložba ilustracija posvećena borbi protiv nasilja nad ženama

Tadić: Samo jedna sigurna kuća na području Hercegovine (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!