Bosna i Hercegovina     | 23.11.2018. 11:15 |

Vlada FBiH usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava za borce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je, na sjednici u Sarajevu, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, s pozicije transfera za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu, kojim je za te namjene planirano 9.000.000 KM.

Ta sredstva bit će dodjeljivana korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za 2018. godinu, a koji će biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje jednom dnevnom listu.

Donesena je Odluka o uspostavi, načinu finansiranja i održavanja Jamstvenog fonda, koji podrazumijeva sredstva Vlade FBiH za plaćanje obaveza po aktiviranim jamstvima FBiH na ime zaduženja na koje se jamstvo odnosi. Iz sredstava Fonda isplaćuju se isključivo obaveze po aktiviranim jamstvima i ne mogu biti korištena u druge svrhe. Minimalni iznos sredstava u Fondu je deset posto iznosa garantiranog, a neotplaćenog duga.

Vlada je dala saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu, kojim je, između ostalog, planirano da za 20 posto bude povećan iznos sredstava namijenjenih za provođenje mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla.

Federalna vlada je donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, a s ciljem finansiranja izrade Studije „Strateška procjene uticaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH“ i rada stručne komisije za recenziju ove studije, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

Federalno ministarstvo finansija upoznalo je članove Vlade s konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta Federacije BiH, kantona, općina i finansijskih planova vanbudžetskih fondova za period januar - decembar 2018. godine, u kojem su svi nivoi vlasti Federacije BiH ostvarili pozitivan financijski rezultat od 480,1 miliona KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'