Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 15:54 |

Sazvana konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma PFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Kao što je usmeno najavljeno jučer, konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je i pisanom obaviješću za utorak, 27. novembra.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Na konstituirajućoj sjednici predviđeno je verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i njihovo polaganje zakletve. Potom su predloženi izbor rukovodstva - predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem sazivu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Novi saziv treba formirati nakon što su u Bosni i Hercegovini, u oktobru održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, u naredne četiri godine, novi saziv Doma činit će 12 političkih subjekata.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Po 16 mjesta imaju koalicije koje predvode Hrvatska demokratska zajednica BiH i Socijaldemokratska partija BiH.

Po broju osvojenih mandata, naredna je Demokratska fronta - Građanski savez (deset), dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam poslanika u novom sazivu, a Naša stranka šest.

Po četiri mandata imaju Nezavisni blok i Pokret demokratske akcije, a po dva Narod i pravda, A-SDA i koalicija Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana