Bosna i Hercegovina     | 22.11.2018. 12:30 |

Pendeš: Strateški cilj Ministarstva odbrane BiH priključenje NATO-u i EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - U Sarajevu danas je počeo s radom 11. strateški političko-vojni seminar "Učešće BiH u EU vođenim operacijama podrške miru u okviru zajedničke odbrambene i sigurnosne politike EU", u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine,  Misije OSCE-a u BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH.

Uvodno obraćanje imala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SR Njemačke  Christine Hohmann i predstavnica Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc.

Pendeš je istakla da je cilj organizacije seminara unaprijediti međuresorno razumijevanje i saradnju svih učesnika odbrambenog i sigurnosnog sektora Bosne i Hercegovine.

Navela je da je strateški cilj Ministarstva odbrane BiH priključenje NATO-u i Evropskoj uniji i da je na temelju toga "naša institucija odlučna da, pored UN i NATO vođenih misija i mirovnih operacija, angažira OSBiH i u operacijama podrške miru koje vodi Evropska unija, a sve na osnovu sporazuma između EU i BiH", koji je Pendeš potpisala s visokom predstavnicom EU za odbranu i sigurnost Federicom Mogherini 2015. godine.

- Sudjelovanja u ovoj i sličnim misijama potvrđuje spremnost Oružanih snaga BiH da, zajedno sa saveznicima i partnerima, ravnopravno daju doprinos u izvršavanju vrlo složenih i odgovornih zadataka u okviru operacija kolektivne sigurnosti”, kazala je Pendeš.

Naglasila je da je više ciljeva koji se žele ostvariti kroz seminar, te iskazala očekivanja da će njegovi rezultati pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u namjeri dodatnog unapređenja normativno-pravnih propisa, standardnih operativnih procedura, ukupnog razumijevanja odbrambene i sigurnosne politike EU, a u cilju jačanja saradnje s ovom institucijom na tom polju.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH  Christine Hohmann je pohvalila napore Ministartsva odbrane i Oružanih snaga BiH za organizaciju seminara, i kazala da je ovo pravi trenutak za razgovor i diskusiju o temama koje se tiču zajedničke odbrambene i sigurnosne politike EU, njihovom razumijevanju u smislu ukupnih napora BiH na putu ka evroatlantskim integracijama. Također,  je istakla da je ponosna na činjenicu da Oružane snage BiH već godinama kroz angažman u operacijama podrške miru doprinose kolektivnoj sigurnosti u svijetu. Dodala je da je učešće bh. pripadnika u sastavu njemačkog kontingenta u okviru mirovne misije “Odlučna podrška” u IR Afganistan "očit pokazatelj spremnosti i opredijeljenosti da zajedno s ostalim partnerima iz EU i NATO-a damo svoj doprinos na ovom polju".

Obraćajući se učesnicima seminara, predstavnica Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc je kazala da je seminar, kao i teme o kojima će se razgovarati u naredna dva dana, predstavlja važno međudržavno, ali i unutardržavno pitanje, jer u današnjem globalnom svijetu države moraju zajednički odgovoriti na sigurnosne izazove, uključujući tu i izazove transnacionalne prirode, primjenjujući mehanizme kolektivne ili kolaborativne sigurnosti.

Pozvala je učesnike da iskoriste seminar u Sarajevu za izradu analiza i davanje preporuka o potrebnim aktivnostima ZŠ OS i MOBiH u okviru razvoja BiH kao pouzdanog partnera i pružaoca sigurnosti na međunarodnoj sceni.

Dvodnevni seminar se realizira kroz predavanja, panele i rad u grupama u kojima će se razgovarati o važnim pitanjima iz oblasti odbrambene i sigurnosne politike Evropske unije, iskustvima njenih članica u ovoj oblasti, te perspektivama i budućim planovima MO i OSBiH vezanim za usvajanje i implementaciju potpisanih sporazuma i preuzetih obaveza u vezi s učešćem u EU vođenim misijama.

O tim temama svoja viđenja, prijedloge i preporuke prezentirat će stručnjaci za tu oblast iz institucija odbrane BiH, SR Njemačke, Republike Hrvatske, Štaba NATO-a u Sarajevu i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Seminaru prisustvuje parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor Ivica Jerkić, pomoćnici ministra odbrane BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Štaba NATO-a u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, predstavnici Republike Hrvatske, zaposleni u MO i OS BiH te članovi akademske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasador Pakistana Khalid Rao u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta