Svijet     | 22.11.2018. 10:56 |

U proteklih 40 godina sigurne kuće u Beču zbrinule 17.371 žena i 17.071 dijete

FENA Saopćenje

BEČ, 22. novembra (FENA) - U Beču postoje četiri sigurne kuće sa ukupno 175 raspoloživih mjesta, a do 2020. godine namjeravaju otvoriti i petu sigurnu kuću i time imati ukupno 225 mjesta kako bi se zadovoljila smjernica Vijeća Evrope (jedno mjesto u sigurnoj kući na 10.000 stanovnika).

Glavni grad Austrije trenutno broji 1.888.776 stanovnika prema statistikama iz januara 2018. godine, a prema predviđanjima demografskih kretanja za devet godina imat će dva miliona stanovnika.

Prva sigurna kuća u Beču otvorena je 1978. godine, a četvrta 2002. godine i u proteklih 40 godina sigurne kuće su zbrinule 17.371 žena i 17.071 dijete.

- Trebamo novu sigurnu kuću, jer u Beču izgrađujemo mrežu zaštite od nasilja i zato što ćemo 2027. godine vjerovatno imati dva miliona stanovnika. Nasilje nad ženama ne ignoriramo - kazala je članica gradske vlade za stanovanje i ženska pitanja Kathrin Gaál.

Direktorica udruženja Bečke sigurne kuće Andrea Brem naglasila je da se razvodi danas pretvaraju u dugotrajne, mučne i kompleksne procese, a muškarci su zbog svojih većih primanja često i bolje zastupljeni od advokata, dok su žene žrtve često bez primanja i imaju strah da djeca pripadnu zlostavljaču.

Podršku ženama žrtvama nasilja Grad Beč pruža i 24-satnom telefonskom linijom, a cilj nove kampanje "Ne dozvoli to" je osnažiti sve žene žrtve fizičkog i psihičkog nasilja.

Sa rečenicama poput "NE kod žena znači ustvari DA" i "Nije ni čudo, tako kako je uvijek obučena" na plakatima se tematizira pogled zlostavljača na žrtve, a ispod toga stoji i jasan signal "Ne ignoriši to. Razgovaraj s nama. Mi ćemo pomoći povjerljivo, anonimno i besplatno“.

U 2017. godini je na ovoj 24-satnoj liniji bilo 9.556 savjetovanja, od toga 6.749 telefonskih i 1.147 ličnih, dok je pomoć putem e-maila zatražilo 1.600 žena.

- Ženama nije lako nakon silovanja otići u policiju ili nakon nasilja od partnera razgovarati s nekim. Većinu nasilja vrše muškarci iz porodičnog ili socijalnog okruženja. Profesionalna pomoć je iz tog razloga odlučujuća kako bi se izašlo iz nasilja i preradili nasilni doživljaji - kazala je zamjenica direktora 24-satne telefonske linije Grada Beča Martina K. Steiner.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bosna i Hercegovina uči iz iskustva bečke proizvodnje vodika

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu