Svijet     | 22.11.2018. 09:38 |

Čavušoglu: Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte slučaja ubistva Khashoggija

FENA Internet

WASHINGTON, 22. novembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u State Departmentu istakao da je Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte slučaja ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

- Turska je istrajna na potpunom rasvjetljavanju ubistva Khashoggija, a to smo kazali i Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Čavušoglu novinarima u Washingtonu nedugo nakon susreta s američkim kolegom, javlja TRT.

Dodao je da Turska ne posmatra ubistvo Khashoggija kao političko pitanje nego kao ubistvo koje treba biti rasvijetljeno do samog kraja, podsjetivši kako mnoge zemlje u svijetu ne žele ugroziti odnose s Rijadom.

- Mnoge zemlje ne žele poremetiti svoje odnose sa Saudijskom Arabijom zbog ubistva Khashoggija. Ni mi ne želimo, ali ubistvo mora biti rasvijetljeno - rekao je Čavušoglu, dodajući da je važno da budu ponuđeni odgovori na sva pitanja koja nisu jasna.

Istakao je da je potrebno saznati ko je naredio ubistvo Khashoggija, te da je previše pitanja za koje nema odgovora u vezi s ovim slučajem.

Govorio je i o saradnji SAD-a i Turske u Siriji, podsjetivši na zajedničku mapu puta u Munbiču.

- Tursko-američki timovi će se sastati već narednih dana kako bi mapa puta za Munbič bila provedena i u drugim regijama - rekao je Čavušoglu.

Na kraju je istakao i da Turska traži od SAD-a da joj izruči lidera terorističke organizacije FETO, koja je u Turskoj pokušala izvesti vojni udar, naglasivši da je Turska SAD-u dala listu sa 84 člana FETO-a za koje traže da budu izručeni, javlja TRT.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom