Svijet     | 21.11.2018. 21:23 |

May i Juncker o planu budućih odnosa Londona i Bruxellesa

FENA Internet

BRUXELLES/LONDON, 21. novembra (FENA) - Britanska premijerka Theresa May u srijedu se susrela s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom kako bi raspravili o planu budućih odnosa Londona i Bruxellesa, nadajući se kako će dogovorenim primiriti pobunjenike u Britaniji koji se protive prvom nacrtu dogovora. Ostalo je nešto više od četiri mjeseca od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Susretom May i Junckera želi se dovršiti nacrt budućih odnosa prije samita evropskih čelnika u nedjelju. Dvoje čelnika rukovalo se pred kamerama u sjedištu Komisije u Bruxellesu, no odbili su odgovarati na pitanja.

Pred budućim sporazumom ostaju mnoga pitanja, poput španjolske prijetnje da će blokirati dogovor zbog Gibraltara, kao i problemi oko prava izlova ribe i budućih trgovinskih odnosa. Jedan evropski diplomat naglasio je kako "preostaje dio posla oko tri aspekta: ribarstva, dobara i Gibraltara", te da će Juncker i May pokušati to riješiti. Drugi diplomat kazao je kako Gibraltar ostaje jedini veći problem. 

"Vrlo dobar napredak ostvaren je na sastanku predsjednika Junckera i premijerke Therese May. Rad se nastavlja ", rekao je glasnogovornik Komisije nakon što je sastanak okončan, odbijajući da saopći više detalja, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

Juncker: Rizik od Brexita bez dogovora ostaje veoma realan

May: Podnosim ostavku 7. juna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'