Svijet     | 21.11.2018. 21:13 |

Salvini: Talijanski fisklani ciljevi su opravdani i o njima se neće pregovarati

FENA Internet

RIM, 21. novembra (FENA)  - Potpredsjednik talijanske vlade i čelnik vladajuće Lige Matteo Salvini je u srijedu, nakon ponovnog odbacivanja prijedloga talijanskog budžeta u Bruxellesu, rekao da su fiskalni ciljevi njegove vlade opravdani i da se o njima neće pregovarati. 

"Stiglo je pismo iz Bruxellesa? U redu, sad čekamo i pismo Djeda Božićnjaka", kazao je Salvini. "Neka nas puste da radimo. Čini mi se nepristojno da dobijemo sankcije za odluke koje donose rast. Razgovarat ćemo za godinu dana, ne dopuštamo prejudiciranje", dodao je čelnik Lige, a prenose talijanske novine Reppublica.

Evropska komisija je u srijedu ponovno odbacila prijedlog talijanskog budžeta za 2019. te otvorila put za pokretanje postupka protiv te države zbog prekomjernog javnog duga koji bi mogao dovesti do finansijskih sankcija. "Vijeće je 13. jula preporučilo Italiji da smanji strukturni deficit za 0,6 posto BDP-a u 2019. Naša analiza revidiranog talijanskog prijedloga budžeta pokazuje da će se strukturni deficit Italije sljedeće godine povećati za 1 posto", izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo