Regija     | 21.11.2018. 20:52 |

Hrvatska predala Finskoj predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe

FENA Cvita Kusić

ZAGREB/STRASBOURG, 21. studenoga (FENA) - Hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić u srijedu je u Strasbourgu pred Odborom ministara Vijeća Europe izvijestila o polugodišnjem hrvatskom predsjedanju, a u čijem je središtu bila borba protiv korupcije te je simbolično ključeve predsjedanja predala Finskoj.  

 Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sjednici Odbora ministarskih zastupnika VE u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara VE na kojoj je izvijestila o aktivnostima i rezultatima hrvatskog predsjedanja.

 Hrvatska je bila uključena u sve aktivnosti usmjerene prema rješavanju trenutnih političkih izazova unutar Vijeća Europe, a posebno je zagovarala jačanje suradnje između Odbora ministara te drugih glavnih tijela Vijeća Europe.
 
 U šest mjeseci predsjedanja, Hrvatska je organizirala 28 događanja, što uključuje skupove u okviru prioriteta predsjedanja, u okviru parlamentarne dimenzije, te stručne skupove, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

 Nadalje, Hrvatska se u Strasbourgu za vrijeme predsjedanja predstavila kroz bogat kulturni program i kao atraktivna turistička destinacija.
 
 Ministrica je u svom obraćanju istaknula da je jedan od glavnih prioriteta hrvatskog predsjedanja bila borba protiv korupcije. Središnji događaj predsjedanja bila je ministarska konferencija u Šibeniku posvećena toj temi. Rezultat te konferencije je Deklaracija o pokretanju mreže tijela za sprječavanje korupcije, pod pokroviteljstvom hrvatskih, francuskih i talijanskih institucija nadležnih za borbu protiv korupcije.

 Na kraju sjednice hrvatska ministrica simbolično je predala ključeve predsjedavajućeg finskom ministru te zaželjela Finskoj uspješno predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!