Svijet     | 21.11.2018. 15:33 |

Bugarski parlament imenovao Marijanu Nikolovu za zamjenicu premijera

FENA Internet

SOFIJA, 21. novembra (FENA) - Bugarski parlament je imenovao zamjenicu premijera u srijedu kako bi smijenila Valerija Simeonova koji je podnio ostavku nakon višesedmičnih uličnih protesta zbog izjava koje je davao o aktivistima za prava hendikepiranih osoba.

U glasanju sa 116 glasova za i 62 protiv, parlament je podržao Marijanu Nikolovu za nasljednicu Simenova, jednu od čelnika Jedinstvenih patriota, alijanse naciomalističkih stranaka koje zajednički formiraju manjeg koalicijskog partnera u vladi staroj 18 mjeseci. 

Opozicioni Socijalisti i stranka MRF manjinskih Turaka glasali su protiv imenovanja i pozvali su na prijevremene izbore u jeku sporadičnih uličnih protesta protiv korupcije, visokih cijena goriva i niskog životnog standarda u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije.

- Imamo četverogodišnji program vladanja i namjeravamo povećati ulaganja u obrazovanje i povisiti plate - poručio je parlamentu Cetan Cetanov, zamjenik predsjednika vladajuće stranke GERB.

Podrška vladi premijera Bojka Borisova oslabila je. Prednost stranke GERB desnog centra pred vodećim suparnicima, Socijalistima, smanjena je za 1,3 posto, pokazala je anketa javnosti zavoda za ispitivanje javnog mnijenja Trend.

Prosječna mjesečna plata u Bugarskoj povećana je za oko sedam posto na 750 eura otkako je Borisovljeva vlada stupila na dužnost u maju 2017., ali je i dalje među najnižima u EU.

Imenovanje Nikolove nije podržala jedna od tri stranke koje čine Jedinstvene patriote, što je stavilo u prvi plan napetosti unutar alijanse koja je osigurala Borisovljevu parlamentarnu većinu.

Simeonov je uputio izvinjenje aktivisticama za prava hendikepiranih osoba što ih je nazvao "histeričnim ženama" i sugerirao da one "spekuliraju" o zdravlju svoje djece, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta