Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 14:12 |

U Bihaću održan okrugli sto o uticaju migracija na život u gradu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 21. novembra (FENA) - Grad Bihać i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) organizirali su danas okrugli sto o temi "Uticaj migracija na život u gradu Bihaću“ kojem su prisustvovali su predstavnici lokalnih i kantonalne vlasti, međunarodnih i humanitarnih organizacija, kao i pojedinih ambasada u Bosni i Hercegovini.

-Cilj je prvenstveno bio da još jednom ukažemo na problem s kojim se trenutno suočavamo u Bihaću i s kojim se teško nosimo. Zato smo i pozvali brojne goste, ali isto tako kako bismo s njima razgovarali o rješenjima, odnosno svakoj vrsti zaštite migrantske populacije, a naročito lokalnog stanovništva. Zato zajednički razmišljamo o određenim projektima, kao što su modernizacija javne rasvjete, uvođenje gradskog video nadzora i jačanja policijskih kapaciteta. S ovom problematikom se sada počinju suočavati i Bosanska Krupa, te Ključ i ovo se zaista pretvara u veliki problem Unsko-sanskog kantona - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Peter van der Auwerart iz Međunarodne organizacije za migracije ponovio je da ova organizacija pokušava na sve načine pomoći lokalnim zajednicama u USK.

-Jednostavno rečeno, pokušavamo se odužiti humanim ljudima na ovom području. Na taj način želimo nadoknaditi nešto što je dolaskom migranata i izbjeglica eventualno narušeno ili uništeno. Ulažemo u uličnu rasvjetu, kupovinu kamiona za odvoz smeća u Cazinu, rehabilitaciju prostora u kojima su boravili ili još borave migranti. Naravno, tu je još nekoliko projekata u opticaju. Sve to se prvenstveno odnosi na Bihać i Cazin, međutim mi smo u potpunosti na raspolaganju i Velikoj Kladuši. Tu samo treba napomenuti da vlasti u Velikoj Kladuši trebaju sarađivati s nama, a ne biti nam prepreka - ustvrdio je Auwerart.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić govorio je o važnosti kontrolisanja situacije s migrantima i izbjeglicama, odnosno pridržavanju zaključaka koje je u posljednjih mjesec dana usvojila Operativna grupa Vlade USK.

-Napokon smo s predstavnicima međunarodnih organizacija konkretno razgovarali o nekim stvarima. Zajednički smo zaključili da odmah moramo odrediti smještajni kapacitet, ili bolje reći koliko ovaj kanton može prihvatiti migranata i izbjeglica. Svjesni smo da je on već nadmašen i zato insistiramo na onemogućavanju priliva novog broja migranata. Moramo se zapravo na taj način zaštiti, jer država već skoro godinu dana nema jasno definiranu politiku prema procesu migracija - smatra Ružnić.

Na okruglom stolu je rečeno da su privremeni prihvatni centri na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u potpunosti popunjeni te da se dosta radilo na tome da se migrantima i izbjeglicama obezbijede pristojni životni uslovi i zdravstvena zaštita. Posebna se pažnja poklanja zaštiti djece i maloljetnika, za koje se traži i najadekvatnije rješenje kada je u pitanju njihovo obrazovanje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta