Regija     | 21.11.2018. 13:56 |

U slovenskom parlamentu žučna rasprava o marakeškoj deklaraciji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 21. studenoga (FENA) – Slovenska vladajuća koalicija i desna oporba na nepomirljivim su pozicijama glede migracija i njihovih posljedica za Europu, pokazala je u srijedu rasprava u slovenskom parlamentu koja se vodi na zahtjev oporbe.

Braneći pozicije vlade Marjana Šarca, koja je prošlog tjedna najavila da će idućeg mjeseca sudjelovati na marakeškoj konferenciji koja treba rezultirati izjavom o sigurnim, zakonitim i reguliranim migracijama, ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je da Slovenija ostaje u dogovoru koji podržava 150 država u svijetu, među njima i najveći dio članica EU-a, zato jer migracijsku problematiku treba rješavati globalno, a masovne i nezakonite migracije nijedna država ne može rješavati sama.

„Europa  želi očuvati svoje vrednote, pa i sigurnost, a dogovor UN-a o globalnim migracijama zagovaraju one zemlje koje zastupaju i te vrednote. To je najveći dio država središnjeg dijela Unije, ali taj dogovor podržava i Švicarska, pa i Sveta Stolica“, kazao je Cerar.

Prema njegovoj ocjeni isključiti se iz takvog globalnog dogovora značilo bi ignorirati aktualni problem migracija, dok je sudjelovanje u tom procesu korisno jer se može djelovati i na stanje u sredinama iz kojih dolaze migranti, prenosi Hina.

Globalni sporazum UN-a o migracijama i marakeška deklaracija u pravnom su smislu neobvezujući i ne odriču pravo država koje su mu se priključile da vode suverenu migracijsku politiku, kazao je Cerar, pozvavši oporbu da odustane od protivljenja sporazumu.

U raspravi koja se razvila oko migracijske politike i globalnog sporazuma, koji bi trebao biti potvrđen marakeškom deklaracijom, oporbene stranke desnice žestoko su prosvjedovale protiv uključivanja Slovenije u taj proces, tvrdeći da se njime ukida razlikovanje između ilegalnih migranata i izbjeglica, a nezakonite masovne migracije de facto kategoriziraju u domenu „ljudskih prava“, što vlada negira.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša kazao je da je postupak potvrđivanja UN-ova dokumenta bio netransparentan jer o njemu nije bila obaviještena javnost niti održana rasprava, ali i da je po sadržaju protivan slovenskim zakonima i ustavu.

Čelnik demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Matej Tonin izjavio je u svojoj raspravi da globalni dogovor o migracijama i marakeška deklaracija svojim ciljevima praktično ukidaju razliku između zakonitih i nezakonitih migracija te uvode kao ideal multikulturnost, što se po njegovim riječima u Europi pokazalo neuspješnim jer se mnogi migranti nisu integrirali, pa su stvorena paralelna društva, a migranti nisu, kako je ustvrdio, prihvatili vrijednosti i zakone država u koje su se preselili.

Čelnik slovenskih nacionalista, parlamentarni zastupnik Zmago Jelinčič, optužio je vladu da prihvaćanjem načela iz Globalnog sporazuma o migracijama ugrožava nacionalni i kulturni identitet vlastitog naroda te kazao da bi o slovenskom pristupanju tom dokumentu ili njegovom odbijanju trebalo odlučiti na referendumu.

Puštanje masovnih migracijskih valova u Europu za stari bi se kontinent moglo usporediti s igrom „ruskog ruleta“, kazao je Jelinčič koji je migracije iz muslimanskih zemalja usporedio s velikim seobama naroda koje su pratile Europu u vrijeme najezdi „Atile i Džingiskana“.

Slovenski parlament trebao bi se o prijedlogu oporbe da Slovenija izađe iz Globalnog dogovora UN-a i ne pristupi marakeškoj deklaraciji izjašnjavati kasno večeras nakon 12-osatne rasprave, ali je vrlo malo izgleda da bi oporba mogla uspjeti u svom prijedlogu i promijeniti stajalište vlade.

Vlada ljevice, u kojoj je pet stranaka, prošlog je tjedna donijela odluku da sudjeluje u prosincu na konferenciji u Marakešu. Još nije donesena odluka tko će Sloveniju predstavljati i na kojoj razini.

Premijer Marjan Šarec kazao je da Slovenija podržava pravno neobvezujuću deklaraciju koja treba biti donesena u Marakešu te da ona omogućuje suradnju u sprječavanju ilegalnih migracija, što slovenska policija, kako je dodao, i sada uspješno čini.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo