Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 13:22 |

Predstavnici Ministarstva financija i trezora BiH ne blokiraju rad povjerenstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Iz Ministarstva financija i trezora BiH oglasili su se danas saopćenjem za javnost s obzirom na to da se, kako navode, u medijima posljednjih dana objavljuju informacije u kojima se optužuju predstavnici Ministarstva financija i trezora BiH da blokiraju dodjelu grantova iz proračuna za 2018. godinu temeljem javnih poziva za projekte kulture, sporta, znanaosti i inovatorstva.

- Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da je maliciozno izvještavanje o ovom pitanju u kome se potencira njegova stranačka pripadnost, jer je mnogo važnije od toga stav ministarstva na čijem je čelu da se javni poziv ne smije pretvoriti u pijacu i da grantovi mogu biti dodjeljen isključivo sukladno uvjetima javnog poziva – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su predstavnici Ministarstva financija i trezora BiH koji učestvuju u radu ovih povjerenstava državni službenici, a ne članovi političkih partija i njihov je zadatak da prate da se na zakonit način dodijele financijska sredstva iz grantova za kulturu, sport, obrazovanje, znanost i inovatorstvo.

Navodi se da predstavnici Ministarsto financija i trezora BiH neće dati suglasnost za ono što nije usuglašeno s javnim pozivom i gdje uvjeti nisu ispoštovani, niti će staviti svoj potpis ni na jedan zapisnik ukoliko nisu ispoštovani zakoni i uvjeti javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U Ministarstvu financija i trezora BiH smatraju da su „neopravdane i zlonamjerne optužbe pojedinaca koji iznose u javnost neistine da članovi povjerenstava iz Ministarstva financija i trezora BiH blokiraju rad i ne dolaze na sjednice, posebice jer su oni koji optužuju sve vrijeme izborne kampanje odsustvovali sa sjednica i time usporili kompletan proces odlučivanja“.

Činjenica je, navodi se u saopćenjuu, da su predstavnici Ministarstva financija i trezora BiH bili najredovniji na sjednicama povjerenstava, a samo jednom se desilo da su dva od tri predstavnika ovog ministarstva bili spriječeni doći na jednu od tridesetak održanih sjednica, a to je bila posljednja.

- Ministar financija i trezora BiH Vejkoslav Bevanda ponovio je da će suglasnost ovog ministarstva biti data samo kad budu ispoštovan zakoni i uvjeti javnog poziva bez obzira koliko se nekome žurilo da se novac iz proračuna podijeli institucijama koje su aplicirale – navodi se u saopćenju Ministarstva financija i trezora BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!