Svijet     | 21.11.2018. 12:57 |

Merkel brani UN-ov sporazum o migraciji

FENA Internet

BERLIN, 21. novembra (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je branila sporazum UN-a o migraciji, u govoru parlamentu po prvi put otkako je objavila da će odstupiti s čela svoje stranke, Hrišćansko demokratske unije (CDU).

- Taj sporazum o migraciji, kao i sporazum o izbjeglicama, ispravan su pokušaj nalaženja rješenja za globalne probleme kroz međunarodno savezništvo i međusobnu saradnju - izjavila je Merkel.

Jedan od tri kandidata koji se nadaju preuzimanju čelništva nad njenom strankom desnog centra, ministar zdravstva Jens Spahn, kritikovao je sporazum u posljednjim danima.

Spahn je pozvao da se o sporazumu, koji bi trebao biti odobren na samitu UN-a u Maroku 10. i 11. decembra, ponovo raspravlja na kongresu CDU u decembru.

Nekoliko članica EU najavilo je da neće potpisati sporazum.

Merkel je, međutim, izjavila da je sporazum, koji po prvi put postavlja smjernice za bavljenje migrantima, "u nacionalnom interesu".

- Želimo da radnici koji grade stadione u Kataru budu tretirani korektno, i da ne budu iskorištavani, da nema dječije radne snage - izjavila je njemačka kancelarka, naglašavajući da ništa u Maroku ne bi trebalo biti potpisano, i da ništa nije zakonski obavezujuće.

Politika koalicione vlade kancelarke Merkel prema migraciji dovedena je u pitanje u Bundestgu tokom debate o nacrtu budžeta za 2019., što tradicionalno predstavlja priliku za opoziciju da postavlja teška pitanja njemačkom kancelaru.

Prijedlog budžeta iznosi ukupno 356,4 milijardi eura, skoro 13 milijardi eura više nego u tekućoj godini, i rekordno je visok.

Široka koalicijska vlada kancelarke Merkel, sačinjena od CDU, njene bavarske sestrinske stranke Hrišćansko socijalne unije (CSU) i Socijaldemokrata (SPD), namjerava povisiti ulaganja u vojsku, razvojnu pomoć i socijalnu politiku.

Predložila je smanjenje ulaganja u zdravstveno osiguranje i u penzione fondove, skupa s povlasticama za porodice, koja ukupno iznose 9,8 milijardi eura. Također želi da izvrši promjene u poreznom sektoru kako bi kompenzirala inflatorni pritisak.

Vlada također planira da stvori hiljade novih radnih mjesta u sektoru sigurnosti i u carinskoj službi, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Švicarci će na refrendumu glasati o ograničavanju imigracije

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana