Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 12:38 |

Cvijanović: Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS-a odgovor na prijetnje

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. novembra (FENA) - Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tvrdi da će Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS-a voditi računa šta su to potencijalne prijetnje i na koji način se s njima suočiti.

Savjet će se baviti prijetnjama po ustavni poredak, stabilnost i, kako kaže, ukupni život u RS.

-Ako pogledate u svijetu, vidjet ćete da postoje službe, različite veličine i opremljenosti za tu vrstu posla – navela je Cvijanović ističući da to nije ništa spektakularno, niti se iza svega krije skrivena priča.

Predviđeno je da ovaj savjet ima savjetodavnu ulogu entitetskoj predsjednici, koja kaže da je to tijelo ranije koncipirano kao potrebno rukovodstvu RS.

Na 23. godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, RS je, kaže, jaka i stabilna i zna svoj put, dok je “situacija u BiH jednako kompleksna, kao i nakon rata, a problemi su u odnosima Bošnjaka i Hrvata, te predstavljanju naroda”.

-S žaljenjem mogu da konstatujem da nepovjerenje nije nimalo postalo manje. Čak i zbog nekih dešavanja i posljednjih godina postalo je veće. Ključni problem je uloga međunarodne zajednice, koja je od uspostavljanja ovakve BiH, pribjegala intervencionizmu, koji nije mogao da uhvati korijen na ovom prostoru - ustvrdila je ona.

Komentarišući isključenje Nedeljka Čubrilovića iz DNS-a, stranke koja je u koaliciji s SNSD-om, čija je potpredsjednica, Cvijanović je kazala da su to unutrašnje stvari DNS-a te da želi da se stvari iskristališu kako bi išli dalje u koaliciji na formiranju nove Vlade.

-Imat ćemo veliku, široku, stabilnu koaliciju u parlamentu i želimo Vladu koja će biti podržana širokom većinom – dodala je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta