Bosna i Hercegovina     | 21.11.2018. 12:36 |

Kvasina: Konstituirajuća sjednica Skupštine SBŽ-a najvjerojatnije u petak

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 21. studenoga (FENA) - Konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanske županije (SBŽ) trebala bi biti održana u petak, a predviđeno je da, uz dodjelu certifikata novoizabranim zastupnicima, bude imenovano i novo skupštinsko rukovodstvo, izjavio je za Fenu aktualni predsjedatelj Skupštine Josip Kvasina (HDZ BiH).

Na upit znači li to da je postignut dogovor o vladajućoj većini u SBŽ-u, Kvasina je kazao da još nije potpisan nikakav sporazum, ali da je bilo razgovora.

- Kada je riječ o Skupštini i konstituiranju novog saziva tu imamo dogovor, tako da, za sada, u izbor rukovodstva idemo sa SDA. Kada je u pitanju županijska vlada, tu još nismo ništa dogovorili. Vjerojatno idemo sa SDA, ali ništa konkretno ne mogu reći jer ništa nije dogovoreno - istaknuo je Kvasina.

Kako je kazao, prema broju osvojenih mandata, SDA i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, mogu formirati vlast bez drugih političkih stranaka, ali će to ovisiti i o postignutom dogovoru o formiranju vlasti na višim razinama.

Ocijenio je kako je teško prognozirati kada bi SBŽ mogao dobiti novu vladu, jer je njeno formiranje dugo trajalo i nakon prošlih izbora.

- Sada, ukoliko budemo sa SDA postigli dogovor, onda ne bi trebalo biti problematično. Međutim, iskustvo s prethodnih izbora govori da je to uvijek trajalo nekoliko mjeseci i da vlada nikada nije formirana prije ožujka. Nisam siguran hoće li ovaj put biti drugačije - naglasio je.

Prema rezultatima listopadskih Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBŽ-a, SDA će imati deset, dok će isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj suradnji sa županijskim odborom HDZ-a 1990, imati i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika, u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBŽ-a, imati Nezavisni blok.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Odlukom Skupštine proračun SBŽ-a umanjen za pet milijuna maraka

Skupština SBŽ-a raspravljala o radu Vlade u vrijeme pandemije koronavirusa

Skupština SBŽ: 2,4 milijuna KM za braniteljske naknade

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana