Kultura     | 21.11.2018. 08:25 |

Predstavljena zbirka poezije Ane Marić 'Što se smiješ?'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. studenoga (FENA) - Knjiga poezije "Što se smiješ?" (Carmina ad magistra) mostarske pjesnikinje Ane Marić predstavljena je u utorak navečer u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

O knjizi su govorili sveučilišni profesor književnosti Antun Lučić te gimnazijski profesor filozofije i glavni tajnik Napretka GP Mostar Ivan Vrljić.

Anina prva knjiga poezije "Što se smiješ?" (Carmina ad magistra) odiše samouvjerenošću, a tematskim okvirom vezana je isključivo za grčku mitologiju, rečeno je na promociji.

"Anina poezija usmjerena je iz ovovremenosti u klasičnu davninu i potvrda je pjesničke otvorenosti, znatne izgrađenosti i šireg nastojanja da se moderno stvaranje sustavi i vidi uz ranije zajamčene, konvencionalne uspjehe pjevanja", piše u svom predgovoru sveučilišni profesor Antun Lučić.

Po riječima recenzent Ivana Vrljića, Anina poezija predstavlja "mitski svijet obrušen dalekozorom k transcendentnom poimanju života i sveukupne zbilje postojanja".

"Teorijski i praktično u vlastitim pjesmama mlada pjesnikinja Ana Marić projicira samu sebe, a time podliježi duhovnoj komponenti mitova, a kroz lik božice Here dočarava i evocira izgubljenu ljubav, nadanja i stigme probuđenog pa zaustavljenog ljubavnoga zanosa", kazao je Vrljić.

Sama autorica dodala je kako mitološka pozadina likova u njezinoj knjizi posjeduje dublji smisao i personificirano značenje.

Moderator promocije bila je mostarska glumica Tina Laco, a stihove iz knjige čitali su Ivan Volić i Magdalena Mitar te ostali članovi Kluba studenata hrvatskog jezika Franjo Miličević.

Glazbenu stavku predvodila je mlada Jelena Skoko virtuoznom izvedbom na gitari, priopćili su organizatori promocije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana