Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 17:12 |

Džaferović: Normu iz Ustava FBiH treba da uključimo u Izborni zakon BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je za istinsku ravnopravnost sva ti naroda, te da je to jednako propisano u Domu  naroda Parlamenta FBiH za sva tri naroda.

Džaferović je, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi uređenje odnosa sa Hrvatima unutar Federacije BiH, naveo kako misli da „trebamo striktno da poštujemo ono što imamo sada kao pravila o tima pitanjima, pitanjima konstitutivnosti odnosa između naroda, ravnopravnosti“.

Po njegovim riječima, jako se vodilo računa kada su konstitutivni narodi u pitanju, još i u Vašingtonu, a onda kasnije i u Dejtonu i u svim reformama koje su se nakon toga u zemlji usvajale.

Džaferović smatra da ono što je za BiH problem, je neravnopravnost građana koji ne pripadaju ni jednom od konstitutivnih naroda.

- To je nešto što imamo kao obavezu na osnovu nekoliko odluka Evropskog suda za ljudska prava, da primjenjujemo i da poštujemo. Kada su u pitanju odnosi između konstitutivnih naroda, kada je u pitanju položaj svakog od konstitutivnih naroda, pa i u FBiH odnosi između hrvatskog i bošnjačkog naroda, imamo mehanizme kojima je moguće štititi vitalne interese svih naroda – naglasio je Džaferović.

Dodao je da su to mehanizmi kroz domove naroda, uz odgovarajuću kontrolu Ustavnog suda.

- Sve drugo što bi se moglo eventualno i ovo što čujemo kao zahtjeve, to zapravo vodi nečemu drugom. Po mom mišljenju, to se ne tiče pitanja ravnopravnosti. To može da spadne u sferu neke vrste dominacije jednog naroda, ili jedne političke stranke u odnosu na kompletnu političku strukturu u Federaciji BiH i u državi BiH. Ja sam za istinsku ravnopravnost sva tri naroda i jednako je to propisano u Domu  naroda Parlamenta FBiH za sva tri naroda. Ali nisam za to da se pod firmom borbe za prava konstitutivnih naroda traže neke dionice koje bi neke političke stranke zauvijek ostavljali na vlasti – kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, u tome je problem u BiH. On smatra da treba dobro pročitati Ustav BiH, Ustav FBiH, odluke Ustavnog suda BiH, Evropskog suda za ljudska prava.

Napominje da svako onaj ko hoće da bude dobronamjeran prema svakom narodu i prema svakom građaninu u ovoj zemlji neće moći izvući drugačiji zaključak od ovoga kojeg je on iznio.

- Treba da detaljno iščitamo sve te odluke. Pogrešno se interpretira Odluka Ustavnog suda u predmetu gospodina Ljubića. Potpuno pogrešno. Imamo Ustav Federacije BiH, imamo jasnu normu na tu temu i trebamo tu normu iz Ustava FBiH da uključimo u Izborni zakon BiH. Ne znam u čemu je onda problem, koje je to pitanje od vitalnog nacionalnog interesa koje je vezano za hrvatski narod, a da neko može da preglasa hrvatske predstavnike – pita se Džaferović.

Ističe da nema tog pitanja, zato što postoje mehanizmi da se to ne dogodi. To je, pojašnjava on, većinsko glasanje u svakom klubu, ako i Ustavni sud Federacije kaže da je to pitanje od vitalnog interesa.

- To je demokratski standard, ne možemo dalje od toga da idemo. Sve ostalo je dodatna etnička podjela u ovoj zemlji – smatra Džaferović.   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana