Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 17:04 |

Bogdanović u oproštajnoj posjeti kod predsjednika Bugarske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomira Bogdanovića danas je u oproštajnu posjetu primio predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev.

Ambasador Bogdanović je zahvalio predsjedniku Bugarske za podršku koju državne institucije Bugarske pružaju Bosni i Hercegovini za što skorije pristupanje Evropskoj uniji. Posebno je naglasio da Bosna i Hercegovina cijeni to što je Bugarska za vrijeme šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije stavila kao prioritet pristupanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Bogdanović je konstatovao da je za vrijeme njegovog mandata ostvareno više kontakata na najvišem nivou. Izrazio je nadu da će poslije prve posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, uslijediti i posjeta predsjednika Rumena Radeva, kao i drugih visokih zvaničnika Republike Bugarske kako bi se dobri kontakti između institucija nastavili produbljivati za dobrobit naroda dviju prijateljskih zemalja.

Sagovornici su se saglasili da se u posljednje vrijeme akcenat sve više stavlja na sve vrste povezivanja regiona zapadnog Balkana sa ostalim dijelom Evrope - preko puteva, željeznica, vazdušnog transporta te da su tome namijenjeni i obrazovni i digitalni projekti, od kojih su neki već u toku.

Ocijenili su da raduju i kontakti među građanima u regionu jer je upravo to garancija da će se na taj način podstaknuti i razvoj biznisa, turizma i ekonomije zemalja regiona.

Predsjednik Radev zahvalio je ambasadoru Bogdanoviću na zalaganju za unapređenje saradnje i prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske te mu poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Radev je iskazao spremnost Bugarske da i dalje podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu evropskih integracija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana