Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 16:28 |

Džaferović, Dodik i Komšić o formiranju vlasti na državnom nivou

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović izjavio je danas novinarima da je njegova želja da se što prije uspostavi stabilna, programska parlamentarna većina sastavljena od onih političkih stranaka koje imaju kapacitet da obavljaju vlast na svim nivoima u BiH.

On je, upitan kada očekuje formiranje vlasti na državnom nivou, kazao da je teško dati odgovor na to pitanje.

Po njegovim riječima, konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta treba da bude održana najkasnije do 7. decembra.

- To je ustavni rok i vjerujem da će ona biti zakazana u tom roku. Do tada bi trebalo napraviti stabilnu parlamentarnu većinu da bi se moglo izabrati i vodstvo samoga parlamenta, dakle tri člana Kolegija – smatra Džaferović.

Napomenuo je da ne zna kada će se to dogoditi, dodajući da su razgovori političkih stranaka u toku.  

- Jedino što mogu da kažem je da je moja želja da se što prije uspostavi jedna stabilna, programska parlamentarna većina sastavljena od onih političkih stranaka koje imaju kapacitet da obavljaju vlast na svim nivoima u našoj zemlji – kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, takve političke stranke postoje, „to su pobjedničke političke stranke, političke stranke koje imaju najveći broj glasova“.

- Imate jako razuđenu nadležnost unutar BiH - države, entiteta, kantona. Da bi sve to na adekvatan način bilo pokriveno, da bi na adekvatan način bilo praćeno, da bi se mogla voditi što je moguće konzistentnija politika, potrebna je jedna stabilna, programska  parlamentarna većina koja će pokrivati cijelu državu - kazao je Džaferović.

Dodao je da želi da to bude što je moguće prije.

Džaferović smatra da se vlast u BiH ne formira samo na osnovu izbornog rezultata, nego se formira i na osnovu njenje unutrašnje strukture i ustavne pozicije  konstitutivnih naroda. To se, ističe on, mora ispoštovati.

- Kada to uzmete i uzmete poziciju HDZ-a BiH kroz domove naroda, onda se može zaključiti sa velikim stepenom sigurnosti da HDZ treba da bude i da će biti dio parlamentarne većine, tu nema nikakve dileme - kazao je Džaferović, odgovarajući na novinarsko pitanje o učešću HDZ-a u parlamentarnoj većini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je, govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, kazao da moraju da rade na tome „da se to uspostavi što prije“.  

- Ja ću, kao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, već sutra poduzeti mjere da se svi predstavnici Srba koji su u zajedničkim institucijama i Vijeću ministara smijene sa tih mjesta. Mislim da mi je narod dao mandat i da ja to mogu. Bez obzira na čekanje, ja ću uspostaviti sistem reprezentacije RS-a ovdje, onako kako mi je narod dao mandat - kazao je Dodik.          

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, upitan o formiranju vlasti na državnom nivou, kazao da kao predsjednik Demokratske fronte (DF) može reći da ta stranka nije faktor koji modelira te stvari.

-Mi smo se to pitali 2014. i  mi smo tada odabrali šta hoćemo da radimo. Neki drugi politički subjekti sada imaju više glasova od DF-a i definitivno je na njima i pravo, a kako vidim, čak i teret oko formiranja vlasti. Šta će oni zaključiti  ne znam – naveo je Komšić.

Dodao je da ono što DF preferira jeste saradnja sa SDP-om BiH i Našom strankom.

- Voljeli bismo da vidimo taj odnose i ubuduće, šta god on da znači, dio vlasti ili pozicija, da to bude zajednički. Jedno je što mi mislimo. Svi imaju neke svoje interese, svoje poglede na cijelu situaciju i pitanje je šta će ko uraditi. Ja znam šta bismo mi voljeli – zaključio je Komšić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo