Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 14:24 |

Učinjen prvi korak institucija ka zaštiti branitelja ljudskih prava u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je u Sarajevu s predsjednicama Fondacije lokalne demokratije i Mreže policijskih službenica Jasminom Mujezinović i Kristinom Jozić potpisala protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava, koji znači da je BiH spremna da gradi sistem i mehanizme zaštite braniteljima ljudskih prava.

- Ti mehanizmi odnose se na standarde Evropske unije, koji se ogledaju u priznavanje statusa branitelja ljudskih prava, kao i zaštite prava drugih. Ovo je prvi korak institucija da zaštite osobe koje pružaju zaštitu osobama kojima je ta zaštita potrebna – kazala je Borovac.

Potpisinici su se obavezali da će osnovati savjetodavan odbor koji će činiti predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, institucija na državnom nivou i branitelji ljudskih prava.

Radom odbora, kako očekuje Borovac, onemogućit će se da branitelji ljudskih prava budu izloženi različitim vidovima napada ili uznemiravanja.

- Potpisivanje protokola rezultat je dvogodišnjeg programa kojeg smo vodili sa predstavnicima institucija i nevladinim organizacijama. Izvršena je analiza rizika kojima su osobe najviše izložene na radu i izrađeni dokumenti koji se tiču detektovanih procedura u cilju poboljšanja zaštite – rekla je predsjednica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Budući da je navedenim aktivnostima Kraljevina Holandije pružila finansijsku podršku, ambasador Holandije u BiH Reinout Vos kazao je da će protokol osigurati mehanizme koji će pružiti zaštitu braniteljima ljudskih prava. To je, kako cijeni, od iznimne važnosti jer je jedna od tri žene u Evropskoj unijii izložena nekoj vrsti nasilja. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potpisan Protokol između Vlade KS, Tužilaštva i NVO za borbu protiv nasilja u porodici

Dom zdravlja Ljubuški počeo s primjenom Opservacijskog protokola za dijagnostiku autizma ADOS-2

Misija OSCE-a u BiH i Federalna uprava policije potpisale Protokol o provedbi projektnih aktivnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta