Sport     | 20.11.2018. 13:49 |

Boban: Uspjeh u Ligi nacija je važan za bh. nogometaše koji su veoma telentirani

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Bivši hrvatski nogometaš Zvonimir Boban, sada savjetnik predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Giannija Infantina, boravio je danas u posjeti Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, gdje ga je ugostio predsjednik Elvedin Begić. 

Boban je doputovao u Sarajevo u svojstvu predstavnika FIFA-e koja održava prijateljske odnose sa svim svojim članicama, iz poštovanja prema NSBiH koji za dva dana otvara novu zgradu. U razgovoru s bh. medijima bivši nogometni as osvrnuo se na brojne teme koje se tiču nogometa u BiH, ali i regionu. 

Čestitao je seniorskoj reprezentaciji BiH na osvajanju prvog mjesta u grupi Lige nacija, te naglasio da selektor BiH Robert Prosinečki radi dobar posao u timu u kojem se dešava smjena generacija.

- To je velika stvar za cijelu BiH, drago mi je i zbog mog prijatelja Robija, on odlično radi svoj posao. To je proces za koji se ekipa sprema dugo vremena, posebno kada je u toku smjena generacija. Taj uspjeh će ljudima koji rade u bh. nogometu dati dodatnu odgovornost i želju da rade još bolje. Ovaj uspjeh je važan i za bh. nogometaše koji su mnogo talentirani, a potrebno je da oni sami to spoznaju - rekao je Boban. 

Osvrnuo se na naredno svjetsko prvenstvo koje će 2022. biti održano u Kataru, te istaknuo da mnogim medijskim naslovima ne treba vjerovati, jer je u toj zemlji, kada je u pitanju organizacija SP-a, sve na vrhunskom nivou. 

Kazao je da je "VAR" tehnologija neophodna u današnje vrijeme, jer nije bilo u redu da svi na stadionu i kod kuće mogu vidjeti kardinalne greške, a sudac na terenu to ne može. 

- Nismo mogli prihvatiti da sudac jedini ne vidi kardinalne greške u vrijeme današnjih medija, društvenih mreža i savremenih tehnologija. Postalo je nedopustivo da se tehnologija ne uplete u nogomet, odnosno da mi ne razvijemo proces kojim ćemo unaprijediti taj segment. Mislim da je to do sada brilijantno urađeno - izjavio je bivši nogometaš. 

Najavio je da će do svjetskog prvenstva biti implementirane neke minorne promjene u nogometnu igru, ali ništa što će drastično promijeniti igru. 

Na pitanje o pomoći FIFA-e i UEFA-e u izgradnji nogometne infrastrukture u BiH i zemljama Balkana, predsjednik NSBiH Begić je istaknuo da krovna svjetska i evropska institucija ulažu velike novce u tu svrhu, ali da one "ne izgrađuju stadione i terene", već da tu inicijativu moraju imati lokalne zajednice i klubovi u BiH, a oni to ne čine. 

- FIFA i UEFA pružaju pomoć, ali ne grade terene i infrastrukturu klubovima. Kroz program pomoći izgradnje reflektorske rasvjete nakon godinu dana nismo naišli na sredine spremne da prihvate tu pomoć. Svi su mislili da ćemo mi njima graditi reflektore, ali taj novac nismo ni dobili jer FIFA i UEFA prvo očekuju inicijative klubova i lokalnih zajednica, a potom pružaju pomoć. Reakcije klubova i lokalnih zajednica u BiH nije bilo. Na Grbavici smo dobili pomoć da obezbijedimo rezervni stadion za reprezentaciju jer takav objekat prema pravilima Lige nacija moramo imati - objasnio je Begić. 

Boban dodaje da novac koji se daje u te svrhe FIFA ne smatra svojim, već novcem nogometnog sporta koji se mora vratiti nazad, ali klubovi i zajednice moraju aplicirati da bi ga dobili. 

Savjetnik predsjednika FIFA-a ističe da balkanski nogometni savezi kotiraju dobro u FIFA-i, ali da još uvijek imaju mnogo posla koji treba uraditi. 

- Generalno se ide u bolje vrijeme. Mislim da su ljudi na ovim prostorima malo okrenuli ideju o organizaciji saveza i ekipa, pa se transformiraju u nešto mnogo ozbiljnije. Balkanski savezi imaju dobru saradnju s FIFA-om - zaključio je Boban.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo