Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 13:12 |

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Austrije posjetila MOBiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš s saradnicima i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima, generalima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem, sastali su se danas sa članovima delegacije Ministarstva odbrane Republike Austrije koju je predvodio brigadni general Gustav E. Gustenau, iz Direkcije za sigurnosnu politiku Ministarstva odbrane Republike Austrije.

Pored brigadnog generala Gustenaua, u delegaciji Ministarstva odbrane Republike Austrije bili su  brigadiri Weichselberger, Schieber i vojni izaslanik Republike Austrije u BiH Michael Pesendorfer.

Na sastanku je razgovarano o inicijativi za uspostavljanje Sigurnosno-vojne akademije u regiji, u cilju potencijalnog jačanja kapaciteta za obuku odbrambenih i sigurnosnih institucija u Bosni i Hercegovini, koji bi podrazumijevao regionalni pristup ovom pitanju, kroz podršku i punu uključenost institucija Evropske unije ovom projektu u okviru zajedničke evropske odbrambene i sigurnosne politike. Inicijativu je pokrenula Republika Austrija i ista je raspravljana u službi za vanjske poslove EU, te dolazi kao rezultat potpisane Deklaracije sa sastanka ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope, održanog u septembru u Gracu, Republika Austrija.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović su podržali tu ideju i njeno moguće operacionaliziranje kroz nastavak razgovora o ovoj temi, te izradu Studije izvodivosti koja bi elaborirala potrebe, mogućnosti i raspoložive resurse kroz širi spektar ekspertskih razgovora o toj temi u narednom periodu, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu