Bosna i Hercegovina     | 20.11.2018. 11:11 |

Porodici 'sarajevskih četvorki' uručeni ključevi novog stana

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj danas je potpisao Sporazum o preusmjeravanju finansijskih sredstava radi konačnog stambenog zbrinjavanja "sarajevskih četvorki" - Muhameda, Dženete, Dženane i Lamije te  njihovih roditelja Muje i Emine Čimpo.     

Nakon potpisa, premijer Zolj je porodici Čimpo uručio ključeve novog stana, a potpisivanju sporazuma je prisustvovao i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić. 

Zolj je istakao da je Vlada KS-a iskazala interes za iznalaženje adekvatnog rješenja za ovu porodicu, te je od Fonda KS-a za izgradnju stanova zatražila ponudu.  

- U tu svrhu obezbjeđena je nova stambena jedinica na lokaciji Šip, površine 64.53 metara kvadratnih koja svojom strukturom u potpunosti odgovara potrebama porodice Čimpo. Kanton Sarajevo na ovaj način želi da postakne natalitet i nagradi sve ove dobre pojave u našem društvu. Trebamo se brinuti za ove porodice koje se odluče da imaju više djece. Vlada Kantona radi i na nekim drugim programima da bi se pomoglo porodicama. Ovo je jedan primjer jer je stambeno pitanje osnov svega - kazao je Zolj.

Navodi da je Vlada KS u ovoj godini i za mlade bračne parove dala donacije po 10.000 KM za prvu kupovinu stana.

- Ovo je nastavak provođenja socijalne politike na području KS. Nastaviće se i dalje jer smo već u nacrtu budžeta planirali okvire ovakvih aktivnosti - dodao je Zolj.  

Otac "sarajevskih četvorki" Mujo Čimpo zahvalio je premijeru i svim ministrima koji su učestovali u ovoj akciji i koji su imali, kako je kazao, sluha i snage da riješe ovaj problem. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Postignut dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo