Svijet     | 19.11.2018. 21:10 |

DW: Sudbonosna sedmica Therese May

FENA Internet

LONDON, 19. novembra (FENA) - Britanska premijerka Theresa May pokušat će da u Bruxellesu dobije nove ustupke u pregovorima o Brexitu i tako namiri protivnike u sopstvenoj stranci, ali je malo vjerovatno da će imati dobre vijesti, navodi u analizi Deutsche Welle (DW).

"Promjena vodstva neće olakšati pregovore i neće ništa promijeniti u parlamentarnoj aritmetici“, izjavila je May jučer šu intervjuu za  Skay News.

DW navodi da je zagovornicima tvrdog Brexita u redovima sopstvene stranke ona mogla i direktno da kaže: 'Radite ššta god hoćete, ali na kraju ćete morati da se nosite sa istim problemima kao i ja'.

Navodi se da je istovremeno britanska premijerka najavila da će ove sedmice ponovo u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom Evropske komisije ŽJean-Claude Junckerom.

Ocjenjuje se da May govori o pregovorima koji se nastavljaju, ali ta njena formulacija ima prije svega za cilj umirivanje protivnika unutar njenog kabineta. Kritičari naime zahtijevaju od nje da od ostatka EU iskamči dodatne ustupke.

Navodi se da britanska premijerka, međutim, zna da za suštinske promjene postignutog dogovora nema ššanse, pogotovo nakon ššto su francuska i njemačka vlada jasno stavile do znanja da se postignuti deal neće ponovo otvarati.

DW u analizi dalje najavljuje da će May dakle pokušati u Bruxellesu da barem isposluje sitnice koje bi se u posljednji tren mogle uključiti u tekst takozvane „političke izjave“ pred samit EU u nedjelju.

Navodi se da se u tom dokumentu ukratko, na sedam strana, skicira odnos EU naspram Velike Britanije nakon Brexita. Nikakvih konkretnih detalja tu nema, prije se radi o popisu tema i vrlo načelnim okvirima u kojima bi budući pregovori trebalo da se odvijaju.

Tako se predviđa da se budući trgovinski odnosi dviju strana odvijaju na bazi rješenja koje je za sada pronađeno za Sjevernu Irsku u ugovoru o Brexitu.

May bi mogla da isposluje manje ustupke, kako bi malo primirila svoje protivnike u Londonu, ali više od kozmetičkih promjena ne bi trebalo očekivati. Dokument pred samit EU je više pismo o namjerama i nije obavezujući.

DW navodi da to faktički znači da evropske vlade doduše sada izjavljuju ššta namjeravaju, ali zadržavaju pravo da kasnije, kada zaista započnu pravi pregovori o odnosima nakon Brexita, promjene svoje mišljenje.

A ti pregovori uopće šnisu započeli. Do sada su London i Bruxelles pregovarali samo o modalitetima Brexita, dakle izlaska Velike Britanije iz EU. Već i to je bilo mukotrpno, no pregovori o budućim odnosima biće jošš teži - i mogli bi trajati godinama.

U analizi se ocjenjuje da, nakon haosa proteklih dana, nakon ostavki i prijetnji, protivnici Therese May u Londonu su formirali svoje redove.

DW navodi da bi, kako je malo vjerovatno da će premijerka u Bruxellesu naići na razumijevanje za svoje unutarstranačke potrebe, a njeni protivnici mogli bi da krenu na sve ili ništa već tokom ove sedmice. Poznavaoci prilika u političkom Londonu doduše vjeruju da bi May tako nešto mogla da politički preživi, ali bi na kraju bila znatno oslabljena.

Navodi se da najveći problem ionako nije njena torijevska stranka, već britanski parlament. Tu trenutno ne postoji većina za prihvatanje ugovora o Brexitu.

         Š

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta