Najave     | 19.11.2018. 10:59 |

Sutra potpisivanje Protokola o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac sutra će sa predsjednicama Fondacije lokalne demokratije i Mreže policijskih službenica Jasminom Mujezinović i Kristinom Jozić potpisati Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava.

Potpisivanju Protokola, koje će biti upriličeno u zgradi Vijeća ministara BiH, prisustvovat će i ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos.

Fondacija lokalne demokratije je sa Mrežom policijskih službenica implementirala projekt "Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH" a cilj je podrška nevladinim organizacijama – braniteljicama ljudskih prava i stvaranje uslova za uspostavljanje mehanizama zaštite braniteljica ljudskih prava.

U okviru projekta provedena je Analiza sigurnosnih rizika kojima su izložene braniteljice ljudskih prava i kreiran Standard ponašanja za braniteljice ljudskih prava u situacijama ostvarivanja rizika u njihovom djelovanju i radu.

Također su definirani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.

Krajnji i najvažniji ishod aktivnosti provedenih u toku implementacije projekta predstavlja Protokol koji će sutra biti potpisan, a koji će preporučiti mehanizme zaštite.

Projekt "Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH" podržala je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Hurtić: Spremni smo u punom kapacitetu pomoći našoj braći koja su stigla iz Palestine (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom