Najave     | 19.11.2018. 08:13 |

Izložba 'Nakon Velikog rata - Nova Evropa 1918-1923' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Izložba "Nakon Velikog rata – Nova Evropa 1918-1923" bit će otvorena danas u Sarajevu u organizaciji EU info centra, u suradnji s Evropskom mrežom za sjećanje i solidarnost (ENRS) i Ambasadom Republike Poljske u Bosni i Hercegovini.

Ta putujuća izložba na otvorenom o ratu i njegovim posljedicama bit će otvorena do 18. decembra.

Producira je ENRS u saradnji s historičarima iz više od desetak zemalja i premijereno je postavljena u Poljskoj u oktobru ove godine.

Više od dvije stotine arhivskih i multimedijalnih materijala, uključujući fotografije, mape i filmove, zajedno s pojedinačnim pričama ljudi koji su živjeli u to vrijeme, predstavljaju složenu i dosljednu sliku nove Evrope, uspostavljenje na centralno-istočnom dijelu kontinenta.

Glavni cilj putujuće izložbe je prikazati političke promjene i njihov uticaj na trenutne političke tokove te predstaviti različita nacionalna sjećanja.

Na ceremoniji otvorenja obratit će se Rafael Rogulski, direktor Evropske mreže za sjećanje i solidatnost, Jaroslaw Lindenberg, ambasador Republike Poljske u BiH, kao i Richard Máša, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH.

Nakon otvaranja izložbe u kinu Cinema City, bit će upriličen obilazak izložbe na otvorenom na Trgu djece Sarajeva, najavljeno je iz EU info centra. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana